Frankrijk wilde Duisenberg bij IMF

De Franse regering heeft de Nederlandse president van de Europese Centrale Bank, Duisenberg, gepolst om opvolger te worden van de scheidende topman van het Internationale Monetaire Fonds, de Fransman Camdessus. Duisenberg heeft de suggestie om van Frankfurt naar Washington te verhuizen echter van de hand gewezen. Zo'n overstap zou volgens hem niet in het belang zijn van de euro.

Dit zeggen goed ingelichte diplomatieke bronnen in Brussel. Frankrijk zou Duisenberg hebben benaderd voordat de Verenigde Staten de officiële Europese kandidaat voor de topfunctie bij het IMF, de Duitser Caio Koch-Weser, deze week als ongeschikt afwezen. Frankrijk is slechts met grote moeite akkoord gegaan met de wens van de Duitse bondskanselier Schröder om Koch-Weser als kandidaat namens de Europese Unie naar voren te schuiven. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, toonde het weinige enthousiasme van zijn land voor Koch-Weser onlangs door op zuinige toon te zeggen dat Frankrijk een Europese consensus over een kandidaat voor het IMF niet in de weg wilde staan.

Als Duisenberg op de Franse suggestie was ingegaan, was daarmee de door Frankrijk felbegeerde post van president van de Europese Centrale Bank (ECB) vrijgekomen. De Franse president, Jacques Chirac, heeft zich in 1998 fel verzet tegen de benoeming van Duisenberg bij de ECB. Hij wilde de president van de Franse centrale bank, Jean-Claude Trichet, op die functie hebben. Pas na elf uur onderhandelen werden de Europese regeringsleiders het eens over een compromis. Dat gebeurde nadat Duisenberg ,,uit eigen wil'' had verklaard als president van de ECB zijn ambtstermijn van acht jaar niet uit te zullen zitten.

President Chirac interpreteerde dit akkoord als een afspraak dat Duisenberg na vier jaar zou opstappen, maar de ECB-president heeft herhaaldelijk gezegd dat hijzelf bepaalt wanneer hij vertrekt. Chirac kreeg van de Europese regeringsleiders de toezegging dat Duisenberg bij de ECB door een Fransman opgevolgd zal worden.

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, heeft gisteren ontkend dat hij vindt dat er snel een andere Europese kandidaat voor de topfunctie bij het IMF gevonden moet worden nu de Verenigde Staten Koch-Weser hebben afgewezen. De Duitse regering heeft gezegd ondanks de Amerikaanse afwijzing aan de kandidatuur van Koch-Weser te willen vasthouden. Prodi's woordvoerder zei dat de voorzitter van de Europese Commissie ook Koch-Weser als Europees kandidaat steunt. De Europese Commissie heeft bij de keuze van een Europese kandidaat voor het IMF geen zeggenschap. Dit is uitsluitend een zaak van de vijftien lidstaten.