Feyenoord?

Feyenoord behaalde deze week in de Champions Lea- gue een verrassende 2-1 zege in de uitwedstrijd tegen het Italiaanse Lazio Roma. Wat is de kracht van Feyenoord?

Feyenoord?

André Hoekstra, oud-speler Feyenoord en assistent Excelsior: ,,De overwinning van Feyenoord was meer dan verdiend, de zege had zelfs hoger kunnen uitvallen. Lazio speelde arrogant en dacht wel even te kunnen winnen. Feyenoord speelt op Europees niveau goed omdat de ploeg een hecht collectief vormt en veel jongens al eens in de Champions League hebben gespeeld. Bovendien kan het team goed op resultaat spelen. Wat ik van de opgestoken middelvinger van Tomasson vond? Ach, zijn emoties en frustraties ontlaadden zich op dat moment. Toch vond ik zijn reactie niet professioneel. Voetballers verdienen veel geld. In ruil daarvoor moeten ze zich wel gedragen als een prof.''

Ove Kindvall, oud-speler Feyenoord en maker van het winnende doelpunt in de Europa-Cupfinale tegen Celtic in 1970: ,,Blijkbaar kunnen de spelers zich iets beter motiveren als ze tegen topclubs als Lazio Roma moeten spelen. Feyenoord is fysiek zeer sterk, dat is belangrijk in Europees verband. Of Feyenoord een kans maakt om de kwartfinales te bereiken? Dat denk ik wel. De ploeg moet van wedstrijd tot wedstrijd leven. Het eerstvolgende duel, thuis tegen Lazio, is cruciaal. Als Feyenoord dan niet verliest, komen de kwartfinales steeds dichterbij. Of ik de reactie van Jon Dahl Tomasson na zijn eerste doelpunt goedkeur? Ach, elke voetballer wil spelen. Als je dan op de bank zit voel je je niet prettig. Jon Dahl is een zeer vriendelijke jongen zonder kwade bedoelingen.''

Alfons Groenendijk, speler FC Utrecht: ,,Feyenoord kan goed op resultaat spelen, dat was in de tijd van John de Wolf en Henk Fräser al zo. Als je tegen Feyenoord speelt, merk je al snel dat het een hele taaie ploeg is. Het succes van Feyenoord in de Champions League verbaast me niet: trainer Leo Beenhakker beschikt over goede en sterke verdedigers. Waarom PSV minder goed presteert in de Champions League? In de ploeg spelen spelen een aantal onervaren jongens, bovendien vertrouwt PSV veel op het spitsenkoppel Nilis en Van Nistelrooij. Op internationaal niveau kwam PSV daardoor in de problemen.''

Lex Schoenmaker, oud-speler Feyenoord en trainer: ,,De zege op Lazio was een fenomenale prestatie. Die Italianen onderschatten Feyenoord enorm. Feyenoord presteert bijna on-Nederlands goed in de Champions League. De ploeg vormt een hecht collectief dat moeilijk te kloppen is. Bovendien hoeft Feyenoord ook niet altijd het spel te maken. Ik ben ervan overtuigd dat Feyenoord uit de laatste drie Champions League-duels vier punten haalt, waardoor de ploeg zich plaatst voor de kwartfinales. Dat zou fantastisch zijn voor het Nederlandse voetbal. En Tomasson? Ach, die zei met zijn doelpunten meer dan met zijn middelvinger.''

Paul Bosvelt, speler Feyenoord: ,,Niemand had verwacht dat wij Lazio Roma zouden kloppen. Of ik tevreden ben over mijn eigen spel? Ach, iedereen heeft hard gewerkt om dit resultaat te bereiken. De kwartfinale komt steeds dichterbij? Laten we daar nog maar niet op vooruitlopen.''

Theo de Jong, oud-speler Feyenoord en mede-eigenaar van de Finse voetbalclub Tervarit: ,,Iedere speler geeft in de Champions League net wat meer dan in de Nederlandse competitie. Feyenoord speelde tegen Lazio Roma overtuigend, de ploeg toonde vooral in balbezit lef. Feyenoord is een fysiek sterke ploeg, die het spelen van resultaatvoetbal beheerst. Daarom boekt Feyenoord ook meer successen in de Champions League dan PSV. PSV is vooral afhankelijk van zijn sterke spitsenduo. Bij Feyenoord kunnen meer spelers een wedstrijd beslissen. Cruz, Tomasson, Kalou, Van Vossen en Bosvelt: allemaal pikken ze hun doelpuntje mee.''