Euro 2000 koopt zwarte kaarten op

De stichting Euro 2000 wil kaarten opkopen op de zwarte markt. De organisatie hoopt zo te kunnen zien waar zich problemen met supporters kunnen voordoen. Eerder haalde een wetsvoorstel om zwarthandel strafbaar te stellen het niet in de Tweede Kamer.

De stichting wil er alles aan doen om de veiligheid in en rond de stadions tijdens het EK te garanderen. ,,Zwarthandel ondermijnt dit beleid'', zegt een woordvoerder van Euro 2000. Toch wil de organisatie niet iedere toeschouwer op ticket en naam controleren. ,,Om te kunnen inschatten waar zich eventueel problemen voordoen, willen we zwarte kaarten opkopen. Zo kunnen we zien welke vakken extra in de gaten moeten worden gehouden'', aldus de woordvoerder.

Nederland en België zijn het eens geworden over een gezamenlijk belastingstelsel voor voetballers die tijdens Euro 2000 actief zijn. De internationals van de zestien deelnemende landen betalen 18 procent belasting over hun verdiensten. Er wordt niet gekeken hoeveel wedstrijden ze in Nederland of België hebben gespeeld.

Boven de belasting op hun verdiensten tijdens het EK-toernooi betalen ze ook nog inkomstenbelasting. Dit gebeurt in het land waar de voetballers wonen. Als Ruud van Nistelrooy tijdens het EK nog in Nederland woont, betaalt hij uiteindelijk dus meer belasting dan de spelers van Barcelona want in Spanje geldt een lager belastingtarief. Tijdens de wereldkampioenschappen in de Verenigde Staten (1994) en Frankrijk (1998) gold ook één belastingstelsel voor de internationals. (ANP)