En de melkrobot dan?

De dijken zijn al verhoogd, maar het water stijgt nóg harder. Het kabinet presenteerde deze week een nu al omstreden plan voor `gecontroleerde overstroming' van de rivieren.

De boerderij aan de Kerkdijk dateert van 1947, maar het landschap is nog altijd vooroorlogs. Een slingerend dijkje, een kolk, lage luchten boven een vlakke polder. Hier vluchtte men eerder voor het water. Begin 1995, bijvoorbeeld. Toen stonden de mensen in de file om de polder te ontvluchten.

Met zijn vrouw en twee kinderen verliet melkveehouder Zeger Stappershoef begin 1995 zijn eigen Ooijpolder voor het wassende water. De schapen gingen naar Groesbeek, de koeien naar Uden en de tractor ging naar Beek. Dit nooit meer, zegt zijn vrouw Marijtje. De Ooijpolder, ten noordoosten van Nijmegen, is evenwel aangewezen als één van de drie overloopgebieden langs de grote rivieren - en behoort daarmee tot de gebieden die onder water gezet kunnen worden.

Of ze helemaal gek geworden was, dacht Stappershoef, toen hij maandagavond voor het eerst van de plannen hoorde. ,,Dit is uitsluitend bedoeld om mevrouw De Vries te profileren. Zodat ze hiermee naar de Duitsers kan, die Nederland verwijten dat het niets doet.'' Een paar dagen later is die eerste woede wat gezakt. Hij heeft zich wat laten informeren, en ziet nu wat meer mogelijkheden. ,,Je kunt op een gecontroleerde manier voorkomen dat verderop langs de rivier mensen in gevaar worden gebracht.'' De Ooijpolder deels laten onderlopen, levert dertig uur tijdwinst. ,,Je kunt dertig uur lang het water de polder laten inlopen, dan staat het hier twee meter hoog. En dan heb je die eerste grote golfvloed wel afgetopt.''

Stappershoef (44) is geboren en getogen in de boerderij, iets ten oosten van Ooij, maar behorend bij het kerkdorp Erlecom. Hij heeft een melkveehouderij met 50 melkkoeien op 55 hectare grond.

Daarnaast houdt hij - als hobby – wat schapen en paarden. Hij nam de boerderij in 1983 van zijn vader over, en besloot vergaand te automatiseren. Zo werd er vorig jaar een volautomatische melkrobot ter waarde van 350.000 gulden geplaatst. De melkveehouder voorziet problemen wanneer straks de dijken bij hoogwater doorgestoken worden. ,,En hoe moet dat dan met die melkrobot? Afbreken en vervoeren kost me wel een dag of vier, vijf. Ik kan hem niet laten staan, dat zal de verzekering nooit pikken.''

Wie wil straks een boerderij overnemen die het gevaar loopt onder water te worden gezet? ,,Ik kan me voorstellen dat, mochten mijn kinderen de boerderij niet willen overnemen, er minder gegadigden zijn. Dat zal een uitwerking hebben op de prijs die we er dan voor kunnen krijgen.''

En wat als hij een nieuwe stal wil bouwen? ,,Dan zal de gemeente zeggen: zet 'm maar twee meter hoger dan gepland, dan blijft hij droog.'' En de boerderij is, vanwege de kolk en vanwege het feit dat er rondom natuurgebied ligt, sowieso al minder goed te verkopen.

,,Het is hier prachtig, ik wil hier nooit weg. Maar dit besluit zorgt wel voor veel onrust.'' Hij gaat, zegt Stappershoef, zeer zeker procederen tegen de plannen, mocht het zover komen. ,,En we zullen zoveel mogelijk mensen mobiliseren om actie te voeren. Misschien helpt het.''