Elke Maand

Wie is die geheimzinnige vrouw op de omslag ?

Ze is pianiste. De dichter noemt haar Ophelia. De foto is gebaseerd op een tekening. Een pentekening van Lucebert, getiteld 'De zwarte weduwe'. Hij staat hiernaast afgebeeld.

Op zoek naar een schilderij van Picasso maakte Philip Mechanicus een serie portretten die zijn geïnspireerd op kunstwerken. Beeld op beeld.

Op verzoek van M maakte Adriaan van Dis gedichten bij de foto's. Zo kreeg je woord op beeld op beeld. Beeldrijm.

Beschouw het als een welkomsgeschenk aan de lezer, want vanaf vandaag verschijnt dit magazine elke eerste zaterdag van de maand.

In M vindt u verhalen, persoonlijke geschiedenissen, essays, gesprekken, documentaires op papier. En veel foto's.

Lees over de grootste moskee van Nederland, de Sultan Ahmet moskee in de Zaanse wijk Poelenburg, in de volksmond Turkenburg genoemd. Waar de losbol Ahmet trouwde met de strenggelovige Vesile. Waar imam Faruk verwoed probeert de schapen bij de les te houden. En waar de mannen praten over voetbal en Turkije.

Verbaas u over de Royal Ulster Constabulary, het omstreden Noord-Ierse politiekorps dat boven de partijen moet staan maar voor negentig procent uit de protestantse cops bestaat.

Luister wat Geert Mak, spion van de lezer, geleerd heeft op zijn milleniumreis door Europa.

En kijk naar de man met de vis, de vrouw met de badmuts, de jongen met een vliegertouw, de vrouw met het bord-zonder-hoofd-van-Johannes-de-Doper.

Laura Starink