Economie VS neemt adempauze

De Amerikaanse economie doet het iets rustiger aan. Vorige maand kwamen er slechts 43.000 banen bij en de helft daarvan waren tijdelijke overheidskrachten.

Economen en beleggers hadden zich schrap gezet voor een groei van ongeveer 200.000 arbeidsplaatsen in februari. Het ministerie van werkgelegenheid maakte gisteren echter een cijfer bekend dat veel lager lag. Tegelijkertijd steeg het werkloosheidspercentage iets, van 4,0 tot 4,1 procent. Verder is het aantal nieuwe banen in januari, een maand waarin een stijging van 384.000 banen werd gemeld, een fractie naar beneden bijgesteld.

Gisteren werd ook bekend dat orders voor industriële productiegoederen 1,1 procent daalde in januari, wat eveneens wijst op een vertraging in de groei. Afgelopen week werd duidelijk dat het consumentenvertrouwen in februari iets lager was en de hogere rente heeft zijn effect op de huizenverkopen niet gemist. De verkoop van nieuwe huizen daalde 4,2 procent in januari.

Het aantal banen in de bouw daalde scherp vorige maand, evenals die in de productiesector. De overheid nam twintigduizend tijdelijke krachten in verband met de Amerikaanse volkstelling van dit jaar. Het arbeidsministerie deelde mee dat de banengroei in december en januari relatief hoog was door het zachte winterweer in grote delen van de VS. Begin februari, ten tijde van de steekproef, was juist extreem koud.

Toch is de kans op verdere rentestijging nog niet verkeken.De gemiddelde banengroei over de afgelopen drie maanden is nog altijd 245.000.Voeg daarbij de goede autoverkopen in februari, de gestegen winkelverkopen en de conclusie is dat de economische groei naar alle waarschijnlijkheid ook in het eerste kwartaal aan de forse kant blijft. Met alle risico's op inflatie.

Toch bracht het werkgelegenheidscijfer van gisteren wel degelijke enige verlichting. De inflatie die in het rapport van het ministerie wordt genoemd – 3,6 procent in de afgelopen twaalf maanden - laat zien dat er op dit moment van oververhitting nog geen sprake is. Economen denken dat de rente dus minder agressief hoeft te worden verhoogd dan pakweg een week geleden werd gedacht. Toen werd een kwartaalgroei bekend van 6,9 procent en waarde het inflatiespook rond op de markten. De geldmarktrente staat nu op 5,75 procent, na vier renteverhogingen van een kwartprocent in het afgelopen jaar. Beleggers reageerden verheugd op de banencijfers. De beurzen in Amerika sloten flink hoger.

Wall Streetpagina 21