Directeur van Air Holland stapt op

J. Heppener stapt per 1 april op als directeur van het failliete Air Holland. Heppener zei in december nog de doorstart van de verliesgevende chartermaatschappij te zullen leiden. Over de reden van zijn vertrek wil Heppener zich nog niet uit laten.

Bij de bekendmaking van de doorstart van Air Holland op 24 december zei de vertrekkende topman al af te wachten of de plannen van de nieuwe investeerders overeenkomen met die van hemzelf: ,,Anders zal ik mijn consequenties moeten trekken.''

Volgens ingewijden bemoeien de nieuwe aandeelhouders zich teveel met het beleid. Andere leidinggevenden, zoals de hoofden van de technische dienst, de vliegdienst en de administratie gingen Heppener voor. Van de ruim vijfhonderd man personeel vorig jaar zijn er nu nog zestig over. De vakbonden en de ondernemingsraad zijn buitenspel gezet. Half januari zou de eerste Boeing 737-300 de lucht in gaan, dat is nog niet gebeurd. Ook is er nog geen concreet vliegplan.

Na een eerdere doorstart in 1991 te hebben geleid presenteerde bewindvoerder M. Pannevis op 24 december vorig jaar opnieuw een `redding' van de derde Nederlandse chartermaatschappij. Een groep investeerders, waaronder de broers Gert-Jan en Ad van der Valk, was bereid 20 miljoen gulden te betalen voor de boedel en nog eens 25 miljoen gulden om de luchtvaartmaatschappij weer te laten functioneren. De overige 25 procent van de aandelen was in handen van de ruim honderd schuldeisers, die tussen de 60 en 100 miljoen gulden tegoed hadden.

Pannevis liet gisteren desgevraagd weten dat mede-eigenaar N. Verduin van de Amersfoortse vliegschool IAC zijn aandeel nog niet betaald heeft. Maandag gaan de nieuwe aandeelhouders opnieuw praten over de toekomst van de luchtvaartmaatschappij.

    • Esther Rosenberg