De New-Yorkse guerrilla

Soms vindt Max Westerman de tweeënhalve minuut die hem per onderwerp zijn toebedeeld wel erg weinig. ,,Het moet kort zijn natuurlijk, maar af en toe is dat wel frusterend'', aldus Westerman in het RTL-kantoor aan de 57ste straat op Manhattan.

Westerman, bekend als Amerika-correspondent van RTL4, zit al bijna negen jaar voor de zender in New York maar hij heeft er nog lang niet genoeg van. ,,Deze stad is als een magneet'', zegt hij. ,,Je kan weggaan maar je komt altijd weer terug.''

Westerman studeerde aan de New York University, deed een jaar de journalistenopleiding aan Columbia en werkte bij Newsweek en Business Week. Hij was freelancer in New York voor Elsevier, Veronica-radio en NRC Handelsblad maar ging in 1989 terug om bij RTL werken. Westerman werkte op de Europa-redactie in een spannende tijd, toen de muur viel en de Sovjet-Unie desintegreerde. Eind 1991 kon hij als correspondent naar New York.

Afgelopen donderdag zond RTL een special uit over New York, waarin Westerman samen met de New-Yorkse oud-burgemeester Ed Koch optrekt. ,,Koch heeft mij niet nodig'', zegt Westerman, ,,toch vindt hij het leuk om een dagje mee te werken.'' Volgende week is een special te zien over misdaad en straf in de VS. Westerman heeft geen hoge pet op van het Amerikaanse rechtssysteem. ,,Voor elk maatschappelijk probleem in dit land is de gevangenis de oplossing'', zegt hij. ,,Amerikanen hebben tien keer zo veel kans in de gevangenis te komen als Nederlanders.''

Niet al het vertoonde materiaal is helemaal nieuw maar het is in een kader geplaatst. ,,Ik had de kans iets langers te maken'', zegt Westerman, ,,zonder direct aan een documentaire te denken. Het lijkt me heerlijk om iets van de grond af op te bouwen maar daar heb ik geen tijd voor.''

Westerman jaagt meestal achter het nieuws aan, waarbij je soms, zegt hij, ,,een guerrilla moet plegen''. Dat betekent erop uit en je onderwerp de microfoon onder de neus houden. Westerman: ,,We hebben alle presidentskandidaten van dit jaar al een keer voor de camera gehad, behalve Bill Bradley. Al Gore is ook moeilijk geworden. Het gaat hem nu goed, dus hij heeft de pers even niet nodig.''

Over het algemeen kan Westerman met de naam RTL overal terecht. Amerikanen hebben iets met televisie dus hij krijgt veel medewerking. Maar toevallig deze week werden een paar buspassagiers behoorlijk nijdig toen hij aan het werk was. ,,Eén man wilde per se niet gefilmd worden'', zegt Westerman. ,,Nou, dat respecteer ik natuurlijk. Maar toen was er een andere man die me een paar keer nadrukkelijk in mijn oor siste: ,,This is your lucky day, this is your lucky day.'' Ik dacht, dadelijk trekt hij zijn pistool! We zijn bij de volgende halte uitgestapt.''