Commissie verdeeld over dioxinecrisis

De Belgische parlementaire onderzoekscommissie inzake de dioxinecrisis is in haar eindrapport sterk verdeeld over de vraag wie politiek verantwoordelijk was voor de affaire.

De crisis leidde vorig voorjaar tot het aftreden van de ministers van Volksgezondheid en Landbouw en tot de verkiezingsnederlaag van de rooms-rode regeringscoalitie. De commissieleden gaven gisteren een toelichting op hun conclusies. Volgens een meerderheid in de commissie, allen parlementariërs van de huidige paars-groene coalitie, hebben de ministers Colla (Volksgezondheid) en Pinxten (Landbouw) `communicatiefouten' gemaakt door niet tijdig bekend te maken dat in kippen het giftige dioxine was gevonden. De dioxine was daarin via veevoeder beland. De Europese Commissie nam maatregelen tegen Belgische exporten. De schade voor België liep op tot 1,2 miljard gulden.

Vooral de Vlaamse christen-democratische CVP, destijds regeringspartij en nu oppositiepartij, reageerde gisteren zeer verbolgen. Volgens het CVP-lid van de commissie Paul Tant had in de conclusies van het commissierapport ook kritiek moeten staan op de huidige ministers van Volksgezondheid en Landbouw, omdat deze kort na hun optreden ook fouten hebben gemaakt in de behandeling van de crisis. Volgens Tant heeft de huidige coalitiemeerderheid om partijpolitieke redenen deze eigen ministers gespaard.

De CVP en het extreem-rechtse Vlaams Blok stemden in de commissie tegen de politieke conclusies. De Vlaamse nationalistische Volksunie en de Waalse christen-democraten onthielden zich.

De commissie is het wel eens over aanbevelingen. Zo moet er een eind komen aan de `politisering' van ambtelijke benoemingen zodat capabele ambtenaren kunnen worden ingezet. Ook moet er volgens de onderzoekscommissie een `centraal contactpunt' komen, waaraan ambtenaren alles moeten melden wat gevaarlijk kan zijn voor de voedselvoorziening. Ook dient er voor personeel van een op te richten agentschap voor voedselveiligheid een totaal verbod op belangenvermenging komen. De commissie heeft de zwaarste kritiek op veearts-keurder Destickere, die van belangenvermenging wordt beschuldigd. Hij werkte ook als verzekeringsexpert en zou gegevens over de dioxine onder zich hebben gehouden om zijn verzekeringsmaatschappij niet te schaden. Destickere speelde later zijn rapport door aan toenmalig oppositieleider Verhofstadt, inmiddels premier. Deze stapte ermee naar premier Dehaene (CVP), waarna de crisis tot uitbarsting kwam.