Beurs VS blij met adempauze

De Amerikaanse aandelenbeurzen schoten omhoog, nadat gisteren de cijfers over de banengroei waren bekendgemaakt. De vrees dat de groei hoog zou zijn, wat inflatiegevaar betekent, bleek ongegrond. Beleggers haalden opgelucht adem en plaatsten massaal kooporders.

Opnieuw zochten ze de populaire hightechfondsen op Nasdaq op. Deze schermenbeurs behaalde na een winst van 3,36 procent een record op een stand van 4914,32 punten.

Maar ook de 'oude economie' kon profiteren. De Dow Jones, die gevormd wordt door meer traditionele fondsen, steeg met 1,99 procent tot 10.367 punten.

Sommige aandelen die sinds het begin van het jaar alleen maar naar beneden zijn gegaan, waren nu gevraagd. DuPont, sinds het begin van het jaar al 24 procent getuimeld, kreeg er 8,3 procent bij. En Caterpillar, min 22 procent in de eerste twee maanden, won 4,9 procent.

De oliefondsen deden het minder goed. De prijs van ruwe olie was fors teruggevallen van de kortstondige 32 dollar en noteerde tegen het sluiten van Wall Street nog 'maar' 29 dollar. Exxon Mobil moest dan ook 1,7 procent inleveren.

Ook verzekeraar Aetna moest inleveren. De Nederlandse ING toonde deze week belangstelling voor het bedrijf, maar analisten vrezen dat de koop niet doorgaat als de overnemers (naast ING ook WellPoint) een nader financieel onderzoek mogen doen bij de kwakkelende verzekeraar. Aetna verloor 3,6 procent. (ANP)