AZ nog lang niet rijp voor Europees voetbalavontuur

Zo nadrukkelijk manifesteerde AZ zich de afgelopen weken in de race om Europees voetbal dat coach Gerard van der Lem aan de noodrem trok. Hij waarschuwde na de remise tegen FC Utrecht al dat zijn spelers de weelde van het succes niet konden dragen. Gisteravond kapittelde Van der Lem zijn ploeg in nog scherpere bewoordingen nadat concurrent Willem II ten onrechte genoegen had genomen met een 2-2 gelijkspel in de Alkmaarderhout. ,,Mijn elftal toonde een misplaatste arrogantie'', foeterde Van der Lem.

Hoewel AZ dit seizoen al meer punten heeft veroverd dan vorig jaar onder Van Hanegem en de Alkmaarders nog uitzicht hebben op het winnen van de KNVB-beker is het team nog niet rijp voor een Europees avontuur. Dat besefte Van der Lem al eerder en zijn vooral voor rust ongeïnspireerde spelers boden hun coach een ideale mogelijkheid om ze hardhandig tot de orde te roepen. ,,Ik was tot vanavond slechts een keer eerder tegen ze uitgevallen in de rust'', vertelde de vroegere assistent van Van Gaal bij Ajax. ,,Nu heb ik ze verweten dat het stadion door hun spel op een graftombe leek. Ik vond AZ ronduit dramatisch.''

Zonder regisseurs als de geschorste Ricksen en de geblesseerde Van Galen en Boussatta heeft AZ een modaal elftal. De te smalle basis wordt nog verder uitgehold als Glasgow Rangers bereid is zijn bod op Ricksen te verhogen. De Schotse ploeg van de Nederlandse coach Advocaat gaf gisteren een cheque af van 3 miljoen pond - ongeveer 10,6 miljoen gulden - voor de zich sterk ontwikkelende middenvelder. AZ vraagt echter nog 5 miljoen meer voor Ricksen, al was een ruime meerderheid van zijn selectie volgens Van der Lem gisteravond nog geen dubbeltje waard. ,,In mijn tijd bij Ajax waren de spelers gewend dat ze alleen voor de eerste plaats speelden. AZ kan duidelijk niet met de druk omgaan'', zei Van der Lem.

Achter het excuus van de blessuregolf bij AZ wenste de coach zich ook niet te verschuilen. ,,Met dezelfde spelers hebben we de afgelopen weken uitstekende resultaten gehaald. Daar ligt het niet aan. Ik merk al langer dat de spelers afgeleid worden door alle verhalen over mogelijke plaatsing voor Europees voetbal. Onbewust zijn ze naast hun schoenen gaan lopen. Die gemakzucht sluipt er langzaam in. Misschien gaat de huidige ontwikkeling bij AZ wel te snel. Nu slippen we overal nog doorheen. Maar met de huidige instelling van mijn ploeg worden we binnenkort afgestraft.''

De nummer 6 van de eredivisie mocht van geluk spreken dat ook Willem II op eieren liep, want alleen op papier toonde het elftal van de vertrekkende Adriaanse in de eerste helft aanvallende intenties. Zo behoedzaam manoeuvreerden beide elftallen rond de middencirkel dat de twee doelpunten als kiezelsteentjes in een roerloze vijver vielen. In de 36ste minuut bereidde de luchtmacht van AZ het intikkertje voor Hernandez voor (1-0) en dat was tevens de enige positieve bijdrage van de linksbenige middenvelder op de rechterflank.

Een minuut later profiteerde Willem II-aanvaller Shoukov na een corner van Abdellaoui van de wanorde in de defensie van AZ, die weer werd geleid door de na een blessure teruggekeerde Wijker: 1-1. ,,Ik had vijf koppers in de verdediging staan en toch kon Mathijssen van Willem II de bal zomaar voor de voeten van Shoukov koppen'', schamperde AZ-coach Van der Lem. ,,Dat bedoel ik dus met een gebrekkige instelling. Als de spelers voor eigen publiek willen bewijzen dat ze terecht in aanmerking komen voor Europees voetbal, mogen ze op zijn minst strijd en bezieling laten zien. Ik vond onze voorsprong in de eerste helft al niet verdiend'', zei Van der Lem.

Alleen de 35-jarige Bosman onttrok zich aan de malaise bij AZ. Vier minuten na rust liet de onverslijtbare spits de bal met een fraaie curve achter Willem II-doelman Van Fessem verdwijnen. Zijn bewaker Gentile, die vrijuit ging na zijn onterechte rode kaart tegen Fortuna Sittard, was in geen velden of wegen te bekennen, toen de oud-Ajacied zijn 14de doelpunt voor AZ liet aantekenen. Maar met invaller Ramzi had Adriaanse eindelijk weer een gouden wissel achter de hand, al schoot ook Willem II niets op met de 2-2 in Alkmaar.

Met dank aan Shoukov, die zijn rechtervoet in de tweede helft ten onrechte als een penseel had gebruikt. ,,We kunnen Dimitri Shoukov voorlopig beter Dimitri Stiftov noemen'', mopperde Adriaanse, nadat de Rus oog in oog met AZ-keeper Moens tot twee keer toe een artistieke oplossing zonder rendement verkoos.

Daardoor ontsnapte AZ aan de nederlaag, die coach Van der Lem al een tijdje ziet aankomen. Alleen Lowie durfde hem gisteravond tegen te spreken. Met een bits ,,nou, nou'', onderbrak de geestelijk gehandicapte fan van AZ het betoog van de trainer. Van der Lem snoerde ook hem de mond. ,,Als je liever bij Willem II zit, moet je nu met ome Co meegaan. Jij kan je gevulde koek volgende week vergeten.''