Annie Salomons 2

In 1960 verscheen van Annie Salomons als nr. 133 in de Ooievaar-reeks het boekje Toen en Nu, waarin zij haar herinneringen uit haar lange leven te boek stelde. Daarin schrijft zij in het hoofdstuk Onze goede, oude stad: `Jaren geleden heb ik eens in een artikel over Rotterdam geschreven, dat de liefde voor deze stad is als de liefde voor een lelijke vrouw. Wie eenmaal haar verborgen, speciale charmes heeft ontdekt, houdt feller van haar dan van een vrouw, die iedereen bekoorlijk vindt.' Hieruit heeft Tonny van der Horst geciteerd. Boot citeerde kennelijk uit het artikel van `jaren geleden'.

Als iemand te verwijten valt dat door het verkeerde citaat het eerste artikel van Annie Salomons onrecht wordt aangedaan, is dat slechts Annie Salomons zelf en niet Tonny van der Horst. Boot noemt het citaat van Van der Horst een pastiche. Mogelijk bedoelde Salomons met haar eerste artikel toch iets anders dan Boot erin las.