Acties dreigen bij provincie voor salaris

De bonden vinden een gisteren uitgebracht `slotbod' van de provinciale werkgevers voor een nieuwe CAO onvoldoende en gaan door met het voorbereiden van acties. Maandag leggen ze het voor een definitief oordeel voor aan de kaderleden.

Het slotbod, opvolger van een `eindbod' van half februari, behelst een structurele salarisverhoging van 8,25 procent voor 27 maanden. De bonden ABVAKABO FNV en CFO eisen 3,5 procent voor een eenjarige CAO en een eindejaarsuitkering van een half procent.

Als het bod maandag wordt afgewezen, volgen vanaf dinsdag werkonderbrekingen die enkele uren tot een hele dag zullen duren. Ze zullen plaatshebben in Noord-Holland, Utrecht, Drenthe, Friesland, Overijssel, Flevoland en Gelderland. Voor 16 maart staat een landelijke actiedag voor provincieambtenaren in Lelystad op het programma.

Een woordvoerder van het Interprovinciaal Werkgeversverband (IWV) beschouwt de reactie van de bonden nog niet als een definitieve afwijzing. ,,Ze voelen zich wat overvallen. Wij wachten het eindoordeel van maandag af.''

De bonden vinden vooral de looptijd van 27 maanden bezwaarlijk. ,,Toen we uit elkaar gingen was het nog 20 maanden'', zegt een woordvoerder van de ambtenarenbond CFO. ,,Dat is levensgevaarlijk. Onze leden willen het liefst een looptijd van een jaar.''

Maar dat is voor de werkgevers te kort. ,,Deze CAO zet heel veel op zijn kop'', aldus de IWV-woordvoerder. Zo wordt de `algemene dienst' ingevoerd, een systeem waarbij ambtenaren niet worden aangenomen voor een vaste plek, maar net als in het bedrijfsleven om de drie, vier jaar van baan veranderen. Er komt een nieuw verlofsysteem voor het kopen en verkopen van vrije tijd en een nieuw seniorenbeleid. ,,Wij willen de komende tijd wat arbeidsrust.''