Vijftien Haagse coffeeshops dicht

De gemeente Den Haag mag vijftien coffeeshops dwingen te stoppen met de verkoop van softdrugs. De shops bevinden zich binnen een straal van vijfhonderd meter van een middelbare school of een jongerencentrum. Dat heeft de rechter bepaald in een procedure die was aangespannen door de Vereniging van Haagse Coffeeshophouders (VHCS).

De VHCS had de rechter gevraagd om een voorlopige voorziening om de sluiting van de shops uit te stellen, totdat hun bezwaarschrift tegen een gemeenteraadsbesluit is behandeld. In oktober besliste de Haagse gemeenteraad dat coffeeshops geweerd moesten worden rond scholen en jongerencentra. De VHCS diende daarop het bezwaarschrift in, dat nog niet behandeld is. Voorzitter J. Arets van de VHCS noemt het besluit van de rechter `onzinnig'. ,,De maatregel moet jongeren van de drugs afhelpen, maar zo wordt de jeugd in de armen van illegale drugsdealers geholpen. Dat is gevaarlijk, want jongeren houden van experimenteren met drugs.''

Arets vreest verder dat de grens tussen harddrugs en softdrugs vervaagt. ,,De controle verdwijnt. Coffeeshops die bij ons zijn aangesloten, geven voorlichting, zien toe op de kwaliteit van de drugs en verkopen niet aan minderjarigen. Het illegale circuit is erop uit om jongeren aan de harddrugs te helpen.''

Woordvoerder P. Ruytenbeek van burgemeester Deetman van Den Haag juicht het besluit van de rechter toe. ,,De jeugd moet zo min mogelijk in aanraking komen met drugs. We sluiten niet uit dat het illegale circuit profiteert van de maatregel, maar als we daar rekening mee gaan houden, kunnen we nooit meer een regel invoeren.''

Voorzitter Arets van de VHCS heeft in inmiddels zijn functie neergelegd. ,,Ik hoop dat de vereniging mijn voorbeeld volgt en zichzelf opheft. Wij zijn tegen een muur van onbegrip opgelopen en er is niet geluisterd.''