Van sportheld tot kandidaat

Toen Bill Bradley negentien was had hij al de hulp van een part-time secretaresse nodig om de post van zijn fans te beantwoorden. Zijn prestaties als basketballer maakten hem tot een nationale beroemdheid. Maar zijn ambities gingen toen al verder.

William Warren Bradley Jr. werd in 1943 geboren in Crystal City, Missouri, als enig kind van een bankier en een onderwijzeres. Op school blonk hij uit bij basketbal, maar hij was niet het slimste jongetje van de klas. Alleen door hard te werken kreeg hij toch aansluiting bij de beste leerlingen.

Bradley studeerde aan Princeton University en in Oxford. Speculaties over zijn presidentiële ambities dateren uit die tijd. Bradley stond in het Olympische team dat in 1964 een gouden medaille won. Van 1967 tot 1977 speelde hij - met veel succes en twee kampioenstitels - professioneel basketbal bij de New York Knicks.

Bradley gebruikte zijn bekendheid voor de overstap naar de politiek. Hij was senator voor New Jersey van 1979 tot 1996, toen hij zich niet herkiesbaar stelde omdat de politiek volgens hem ,,kapot'' was.

Bradleys van oorsprong Duitse vrouw, Ernestine Schlant, is hoogleraar Duitse literatuur en auteur van het boek The Language of Silence, over Duitse schrijvers en hun benadering van de Holocaust. De Bradleys hebben één studerende dochter en een oudere dochter uit een eerder huwelijk van haar.