Schröder blijft bij IMF-kandidaat

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder meent dat er overeenstemming kan worden bereikt over de benoeming van zijn staatssecretaris van Financiën Caio Koch-Weser tot directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Schröder zei dit afgelopen nacht na afloop van een informele peiling onder het 24 leden tellende IMF-bestuur. Daar kwam Koch-Weser als winnaar uit de bus. Meer dan eenderde van de leden, waaronder de VS met 18 procent van de stemmen in handen, onthield zich echter van stemming. De peiling was nodig omdat er drie kandidaten zijn. Naast Koch-Weser zijn dat de Amerikaan Stanley Fischer en de Japanner Eisuke Sakakibara.

De Amerikaanse president Clinton trachtte gisteren het conflict te sussen. Hij zei de voorkeur te geven aan een Europese IMF-directeur. Dat kan ook een Duitser zijn, zolang het een topkracht is. Koch-Weser voldoet volgens Clinton echter niet aan die omschrijving. (Reuters, DPA)