Regels

Toen de minister zijn Chrysler 300M 3.5. V6 24 V LE Turbo 890 PK in de garage had gezet, liep hij naar zijn villa en stak de sleutel in de voordeur. Maar hoe hij zijn Lips V342 zkG 15.6 ook omdraaide en omdraaide, de deur ging niet open. Uit gegevens van de slotenmaker blijkt nu dat de minister volgens de richtlijnen slechts recht had op een Lips X312 zkD 8:3, zodat het op zichzelf geen wonder was dat de deur gesloten bleef.

De minister stapte nu over het gazon en klopte op een van de verlichte ramen. Tot zijn verrassing was het raam echter een stuk kleiner dan hij het zich herinnerde. Dat was geen verbeelding. Diezelfde middag nog hadden werklui van het ministerie het raam met 0,35 millimeter per vierkante meter verkleind, omdat de norm zoals vastgesteld door de Normering Raamkozijnen zulks voorschreef. De norm die is ingesteld op 26 mei 1999, des middagsom 12.48 uur, heeft na twee onafhankelijke berekeningen van twee onafhankelijke commissies laten zien dat slechts 1.38 millimeter per vierkante meter is toegestaan waar de minister 1.73 millimeter had gebruikt, zodat de opdracht moest worden gegeven het raamkozijn te verkleinen.

Het duurde even voordat er op het gebonk werd gereageerd, maar toen de vrouw van de minister eenmaal in de gaten had dat het haar eigen man was die daar voor het raam stond, kwam zij aangerend. Helaas maakte zij daarbij een lelijke schuiver, waardoor zij languit op de grond viel. Oorzaak van haar val lag in het feit dat de split van haar jurk aan één kant was dicht genaaid. Sinds de Tweede Kamer heeft bepaald dat vrouwen van ministers niet langer vallen onder de zogenaamde 'vrouwen van bekende Nederlanders korting' is de regel van kracht dat garderobegeld en kleermakersarbeid nog slechts voor 46,78 procent kunnen worden afgetrokken. Uit protest tegen deze maatregel had de vrouw van de minister beslist dat zij voortaan nog maar één split per jurk zou dragen, met als gevolg dat haar jurk nu kennelijk te nauw was geworden.

De ministersvrouw krabbelde weer op, liep naar het raam en schoof het kozijn naar boven. Met de aarde nog aan z'n schoenen stapte de minister de kamer binnen. ”Doe je schoenen uit!”, riep de ministersvrouw ontzet, toen ze zag hoe haar man het kleed had bevuild. ”Je weet toch dat wij voor de werkster nog maar ƒ12,36 per uur in rekening mogen brengen.” ”Ik dacht dat de norm nog onlangs is verhoogd tot ƒ13,77”, zei de minister, terwijl hij wat moedeloos naar zijn smerige schoenen staarde. ”Ja, maar jouw eigen partijgenoten hebben de Normering Interieurverzorgsters weer teruggebracht”, antwoordde de ministersvrouw bits, ”en dat is dan nog inclusief BTW en BPM! Je hebt die cijfers zelf op het Internet gezet.”

Terwijl de minister zijn schoenen wilde uitdoen, ging plotseling het alarm af. Een sirene loeide door het huis. ”Wat is dat nou weer?!” schreeuwde de minister. ”Dat is het alarm, dat hoor je toch!” schreeuwde zijn vrouw terug, ”sinds die ambtenaren van jou hebben vastgesteld dat de beveiliging van dit huis 23,6 cent per vierkante meter boven de norm ligt en wij daardoor in de ramen geen slagwerend folie mogen gebruiken, krijgen wij bij elk wissewasje dat geloei.” De ministersvrouw wilde naar de gangkast hollen om het alarm af te zetten, maar daarbij maakte ze opnieuw een smak. Vloekend kwam ze overeind. Even later werd het stil. De minister herademde bij zoveel rust. Hij zette zijn schoenen naast zijn luie stoel en zakte achterover.

”Héhé, ik zit”, zei hij toen zijn vrouw weer binnenkwam, ”en wat eten wij vanavond?”

”Niks”, zei zijn vrouw.

”Niks?”

”Sinds in de Normering Warm Eten is vastgelegd dat van de bonnetjes nog slechts ƒ2,25 biefstuk per ons wordt vergoed in plaats van de ƒ9,99 die een goede tournedos toch echt wel kost, wordt er in dit huis niet meer gegeten. Dat is goed voor je lijn. Je wordt de laatste tijd toch al te dik.”

De minister wilde protesteren, maar hij hield zich in. Uit verveling pakte hij de krant en sloeg de voorpagina op. Als eerste viel zijn oog op een artikel over zijn Chrysler 300M 3.5. V6 24 V LE Turbo 890 PK. Hij maakte de krant tot een prop en gooide die met een zwaai achter zijn stoel. Dit was het moment waarop hij besloten had gewoon het bedrijfsleven in te gaan.

</RE>