Ramsj

Desmond Morris: De andere sekse. Gebonden, Teleac 1997, van ƒ59,– voor ƒ19,90. Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam; Steven Sterk Utrecht.

Rijk geïllustreerd boek over de verschillen tussen man en vrouw. Morris concentreert zich op de verschillen in seksueel gedrag. In zes hoofdstukken belicht hij een en ander vanuit biologisch, evolutionair, emotioneel en sociaal perspectief. Volgens hem bestond er in de oertijd een grotere seksuele gelijkheid tussen man en vrouw. Gemaakt voor een televisieserie, uitgezonden door Teleac.

Roger Fouts: Van mens tot mens. Paperback, Bruna 1997,

van ƒ39,95 voor ƒ14,90. De Slegte.

Roger Fouts werkte ruim dertig jaar samen met de chimpansee Washoe. In dit boek beschrijft hij zijn ontdekkingen: dat chimpansees net als mensen kunnen redeneren, dat ze problemen kunnen oplossen en abstracte symbolen kunnen begrijpen. Joyce Poole werkte ruim achttien jaar met olifanten in Kenia. In Mama olifant (van ƒ29,95 voor ƒ9,95 bij De Slegte) doet zij verslag van haar ontdekkingen.

Brian Moynahan: De eeuw van Engeland. Gebonden, Anthos 1997,

van ƒ99,– voor ƒ39,95.

De Bengel Dordrecht.

Groot boek, met honderden, veelal prachtige foto's (in z/w) over de geschiedenis van Engeland in de afgelopen honderd jaar. In tien hoofdstukken behandelt Moynahan de ondergang van een machtig imperium. Leuk is dat hij ook veel aandacht besteedt aan cultuurgeschiedenis. Ben Wicks legde de roerige ontstaansgeschiedenis van Israel vast in het boek De geur van melk en honing (van ƒ29,95 voor ƒ9,95 bij De Slegte).

Stafano Zuffi: Italiaanse schilderkunst. Gebonden, Könemann 1998, van ƒ49,90 voor ƒ29,95. Scheltema A'dam; Donner R'dam.

Groot boek over de Italiaanse schilderkunst van de Middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw. Het boek laat veel zien: van 130 meesters worden ruim vijfhonderd werken afgebeeld. De teksten bij de illustraties zijn kort maar informatief. Seymour Slive schreef hét standaardwerk over de schilder Frans Hals. De Duitse vertaling ligt bij Steven Sterk in Utrecht, van ƒ155,– voor ƒ65,–.

M. Nijhoff: Brieven aan mijn vrouw. Paperback, Bert Bakker 1996,

van ƒ39,90 voor ƒ12,90. De Slegte.

Bundeling van tachtig brieven die de dichter Martinus Nijhoff tussen 1916 en 1950 schreef aan zijn vrouw Netty. De inleiding en noten zijn van Andreas Oosthoek. Een selectie uit de duizenden brieven die Lewis Carroll schreef aan vrienden, collega's en aan Alice Liddell (het meisje dat hem inspireerde tot Alice in Wonderland), is te vinden in The illustrated Lewis Carroll looking-glass letters (van ƒ59,20 voor ƒ24,95 bij Nayler & Co Den Haag.)

Michel Beurdeley: Peintres Jésuites en Chine. Gebonden, Anthese 1997,

van ƒ192,50 voor ƒ99,–.

Boekhandel Roelants Nijmegen.

Veel van de vroege westerse afbeeldingen van China zijn afkomstig van Franse en Italiaanse jezuïeten. In dit boek staat het werk centraal van onder meer Castiglione, Jean-Dennis Attiret, T. Pendrini en Michel Benoit. Zij beeldden landschappen af, maar ook dieren, bloemen en gebouwen. De illustraties zijn interessant; jammer dat het boek zo lelijk is getypografeerd.

Wendell Garrett: American Colonial. Gebonden, Evergreen 1998, van ƒ59,90 voor ƒ29,90.

Boekhandel Roelants Nijmegen.

Dikke studie met meer dan tweehonderd kleurenfoto's over koloniale architectuur in de Verenigde Staten. De eerste emigranten brachten de Engelse bouwstijl mee, maar al spoedig kwamen er ook allerlei andere invloeden. Veel aandacht voor het interieur van de blokhutten, boerderijen en landhuizen die Garrett in de hele VS bezocht.

Edward FitzGerald: Rubáiyát van Omar Khayyám. Gebonden,

van ƒ49,50 voor ƒ19,90.

Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam; Steven Sterk Utrecht.

In de 12de eeuw maakte de Perzische geleerde Omar Khayyám speelse versjes die halverwege de 19de eeuw door de Brit Edward FitzGerald werden ontdekt, bewerkt en vertaald. FitzGerald maakte daarmee het Perzische kwatrijn populair in Europa. In dit verzorgd uitgegeven boekje staan de Engelse teksten van FitzGerald naast een Nederlandse vertaling van W. Blok. Met een inleiding.

J. Victoir, J. Vanderperren:

Henri Beyaert. Gebonden,

De Dijle z.j., van ƒ189,50 voor ƒ75,–. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Hendrik Beyaert (1823-1894) behoort tot de beroemdste Belgische architecten. Hij werkte vooral in Brussel en ontwierp o.a. de Nationale Bank, het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit en het Kleine Zavelplein. Daarnaast restaureerde hij allerlei belangrijke gebouwen. Dit grote boek, met veel kaarten, foto's en plattegronden, behandelt zijn leven en werk. De tekst is in het Frans.

Dirk Bogarde: For the time being. Gebonden, Viking 1998,

van ƒ67,25 voor ƒ19,95.

Het Martyrium Amsterdam.

Selectie uit het journalistieke werk van de acteur en publicist Dirk Bogarde. De meeste stukken hebben een autobiografisch karakter, maar het boek bevat ook enkele besprekingen van studies over de jodenvervolging.

Evolutie