Poetin: geen overleg met Tsjetsjenen

Waarnemend president Vladimir Poetin van Rusland heeft onderhandelingen met de Tsjetsjeense leider Aslan Maschadov categorisch afgewezen. Het Russische leger zegt het resterende verzet in Tsjetsjenië binnen een week te kunnen breken, maar gisteren moest het een zware tegenslag incasseren.

Poetin reageerde gisteren op een oproep van de Tsjetsjeense president Maschadov. Deze liet woensdag weten bereid te zijn tot overleg over een bestand. ,,Laten we ons aan de onderhandelingstafel zetten. Als we de conclusie bereiken dat dit een even vuile oorlog is [als die van 1994 tot 1996], en dat zal wel moeten, kan alles ophouden'', aldus Maschadov. Poetins reactie was echter simpel: ,,Maschadov moet zich ter beschikking stellen van justitie om te worden ondervraagd'', aldus de interim-president. Poetin heeft overleg met Maschadov sinds het begin van de huidige oorlog, eind vorig jaar, steeds van de hand gewezen. Zijn minister van Defensie Sergejev zei gisteren dat Maschadov ,,een crimineel'' is.

Na de verovering van Sjatoi, het laatste bolwerk van de Tsjetsjenen, beweert het Russische leger Tsjetsjenië volledig te beheersen, op verspreide verzetshaarden na. Dat verzet, zo zeiden gisteren legerwoordvoerders, zal binnen een week worden gebroken. Generaal Vadim Timtsjenko was minder optimistisch – hij zei dat het breken van het Tsjetsjeense verzet nog wel tot de zomer kan duren – maar ook hij wees de mogelijkheid van een langdurige guerrillastrijd van de hand. ,,De bandieten hebben daar de steun, de massale steun van de bevolking, niet voor.'' Hij zei dat zeker de helft van de Tsjetsjeense bevolking de Russen steunt.

Gisteren moesten de Russen in Tsjetsjenië een zware tegenslag incasseren. Een vrachtwagen met OMON-leden – de OMON is een elite-eenheid van de politie die onder bevel staat van het ministerie van Binnenlandse Zaken – werd, op weg naar een Russische basis, op vijf kilometer van Grozny onder vuur genomen door Tsjetsjenen. Aanvankelijk werd gemeld dat twaalf Russen werden gedood en 31 anderen gewond, maar vanochtend werd een dodental van zestien gemeld. De weg was eerder gecontroleerd door een speciale legereenheid en veilig bevonden. Een kwartier voor de aanval was nog zonder problemen een andere vrachtwagen met Russische militairen langsgereden. Bij een ander treffen met Tsjetsjenen sneuvelden in een bergkloof in het zuiden vijf Russische militairen. (Reuters, AFP, AP)