Pas verschenen Literatuur

Calixthe Beyala: Mama heeft een minnaar (Maman a un amant). Vert. Floor Borsboom, Wereldbibliotheek, 226 blz. ƒ36,50

Roman uit 1993 van de Frans-Kameroense schrijfster Calixthe Beyala over een Afrikaanse familie in een Parijse migrantenwijk. Voor deze roman ontving ze de Grand Prix de l'Afrique noire. Over een van Beyala's eerdere boeken, Les honneurs perdus (bekroond met de Grand Prix du Roman van de Académie Française), schreef Margot Dijkgraaf: `Haar kleurrijke taalgebruik, haar grote verteltalent en haar mooie portretten werden in 1996 – meer dan verdiend – bekroond'.

(Boeken, 5.6.1998)

Hugo Claus: Een slaapwandeling.

De Bijenkorf, 73 blz. ƒ5,-

Nieuwe novelle van Hugo Claus geschreven ter gelegenheid van de `Literaire Boekenmaand' die vanaf 1 maart in de Bijenkorf wordt gehouden. Tegelijkertijd verschijnt Literaire smaakmakers, een catalogus-uitgave van de Bijenkorf over uitgevers en hun favoriete boeken, geïnterviewd door Ed van Eeden, met een inleiding van Martin van Amerongen en illustraties van Anone. (157 blz. ƒ15,–)

Carlos Fuentes: De jaren met Laura Días. Vert. Arie van der Wal, Meulenhoff, 512 blz. ƒ65,–

In de nieuwe roman van de Mexicaanse auteur Carlos Fuentes (Panama, 1928) kijkt hij terug op gebeurtenissen die het aanzien van Mexico en de wereld de afgelopen eeuw bepaalden, aan de hand van de levensloop van de kleindochter van Duitse immigranten die rond 1870 naar Mexico trokken.

Maarten 't Hart: Een deerne in lokkend postuur. Persoonlijke kroniek 1999. Privé-domein, De Arbeiderspers, 262 blz. ƒ34,95

Na Rogi Wieg (1997) en Boudewijn Büch (1998) brengt Maarten 't Hart in de reeks `Persoonlijke kronieken' 1999 in kaart. Hoofdthema van dit dagboek is de obsessie met zijn gezondheid waaraan afbreuk wordt gedaan door boezemfibrillaties. De tweede helft van het jaar werkt hij onafgebroken aan een boek over Bach.

Aleksandar Tisma: Die wij liefhebben. Vert. Reina Dokter, Meulenhoff, 127 blz. ƒ32,90

Roman uit 1990 die gesitueerd is in Novi Sad, een stad in het voormalige Joegoslavië en vanaf zijn jeugd woonplaats van schrijver Aleksander Tisma (1924). Het verhaal speelt zich af kort na de Tweede Wereldoorlog, toen vrouwen zich prostitueerden om hun gezin te onderhouden.

Vergilius: Aeneis. Vert. Piet Schrijvers, Historische Uitgeverij, 288 blz. ƒ49,50

Ter gelegenheid van de naderende boekenweek verschijnt Schrijvers' vertaling van de Aeneis met een nieuw stofomslag. Ook in vertaling van Piet Schrijvers bij dezelfde uitgeverij Horatius' Epoden (29 blz. ƒ18,50)

Roel Janssen: Het Mercator Complot. Balans, 262 blz. ƒ34,90.

Nieuwe thriller van NRC Handelsblad-redacteur Roel Janssen, die zich afspeelt in 2002 bij de invoering van de eurobiljetten. De hoofdpersonen stuiten op zwart geld, en de Russische maffia infiltreert het Europese bankwezen. Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, noemt het boek op de achterflap `spannend en informatief...'

NON FICTIE

Henk van Os, Jan Piet Filedt Kok, Ger Luijten, Frits Scholten: Nederlandse kunst 1400-1600. Waanders, Rijksmuseum Amsterdam, 279 blz. ƒ110,–

Deel I uit een serie van vier over de Nederlandse kunst van de late middeleeuwen tot het einde van de 19de eeuw. De verzameling van het het Rijksmuseum is als uitgangspunt gekozen. Mooi uitgegeven, fraai geïllustreerd. Is ook in het Engelse uitgegeven.