Overname van Scania op helling

De Europese Commissie zou de overname van truckfabrikant Scania door Volvo willen blokkeren. Volgens de Europese Commissie krijgt Volvo bij een eventuele overname van Scania een monopoliepositie op de Scandinavische markt. Hoewel het nieuws zich nog in de geruchtensfeer bevindt, daalde het aandeel Scania gisteren op Wall Street met ruim 7 procent naar ruim 31 dollar. Een woordvoeder van Eurocommissaris Monti (Mededinging) wilde vanmorgen niet op de speculaties ingaan. ,,We bevestigen geen berichten in de pers. De Europese Commissie is nog in gesprek met de betrokken partijen.'' Volgens de zegsman komt er waarschijnlijk pas een uitspraak over de voorgenomen overname op 14 maart.

Volvo, dat vorig jaar de personenwagendivisie aan Ford verkocht om zich te concentreren op vrachtwagens, zei gisteren nog in gesprek te zijn met de Europese Commissie. Maar de tijd dringt voor Volvo, omdat de termijn waarop het bedrijf concessies kon doen bij de onderzoekscommissie van de EU inmiddels is verstreken. Twee weken geleden bemoeide ook de Zweedse premier Persson zich met de zaak. In een gesprek probeerde hij Monti te overreden de overname niet te blokkeren.

Volvo heeft de Europese Commissie aangeboden het Zweedse dealer- en servicenetwerk open te stellen. Om goedkeuring voor de overname te krijgen, toonde het bedrijf zich bereid 37 procent van Bilia, de Zweedse detailhandelketen, te verkopen. Analisten betwijfelen echter of Volvo wel in staat is voldoende concessies te doen om aan de eisen van de Europese Commissie te kunnen voldoen.

Bij een overname, voor zo'n 15 miljard gulden, zou Volvo-Scania 90 procent van de Scandinavische vrachtwagenmarkt en 60 procent van de Britse markt beheersen. De Zweden hebben de mededingingscommissie voorgehouden dat het marktaandeel in een Europese context moet worden gezien. Na de overname zou Volvo met 31 procent marktleider in Europa zijn, gevolgd door DaimlerChrysler met 21 procent. Monti liet vorig jaar al weten dat de overname van Scania door Volvo ,,onder alle omstandigheden problemen zou veroorzaken''. Wereldwijd blijft Mercedes-Benz, dat in de VS operereert onder de naam Freightliner, de grootste truckfabrikant.