Orkest richt zich op jonger publiek

Het Koninklijk Concertgebouworkest wil komen tot een gedeeltelijke verjonging van het publiek door het vaker spelen van 20ste-eeuwse en eigentijdse muziek. De concerten in de serie A (`Avontuur en avant-garde') zullen voortaan niet één maar twee keer worden gegeven. Bovendien kosten die concerten met toegangsprijzen van maximaal veertig gulden slechts de helft van de concerten met een conventionelere programmering. Het orkest heeft voor de goedkope kaarten geen extra subsidie aangevraagd, omdat het zelf wil investeren in een verjonging en vernieuwing van de concertbezoekers.

De serie A wordt nu goed bezocht, maar het verkopen van het verdubbelde aantal beschikbare plaatsen zal niet vanzelf gaan, zei directeur Loot gisteren bij de presentatie van het nieuwe seizoenprogramma. ,,Bij de B-serie, waarvoor de belangstelling zeer groot is, zou dat geen enkele moeite kosten.''

Het Concertgebouworkest brengt het komende seizoen wereldpremières van Peter Schat (zijn Derde symfonie, waarin ook gamelans klinken), van de Duitser Wolfgang Rihm voor strijkkwartet en orkest en van de Rus Gija Kantsjeli. Met oud werk van Van Anrooy, Wagenaar, Pijper, De Leeuw en Ketting staat er ook relatief veel Nederlandse muziek op het programma in het nieuwe seizoen, dat wordt geopend met de Tiende symfonie van Mahler in de uitvoeringsversie van Cooke, gedirigeerd door chef-dirigent Riccardo Chailly. Van de 111 reguliere concerten leidt hij er 38, waarvan 21 in het buitenland. In totaal treedt het orkest in het komende seizoen 33 keer buiten ons land op.

Het Concertgebouworkest brengt met `Slava!' volgend jaar juni een al eerder aangekondigd festival rond de cellist en dirigent Mstislav Rostropowitsj, die in Amsterdam ook masterclasses zal geven, net als zijn echtgenote, de sopraan Galina Visjnevskaja. Edo de Waart dirigeert het orkest in mei 2001 bij de Nederlandse Opera in Berlioz' Béatrice et Bénédict. Eredirigent Bernard Haitink leidt het Concertgebouw twee weken, gastdirigenten zijn onder anderen Lorin Maazel, Seiji Ozawa, Mariss Janssons, Nikolaus Harnoncourt en Philip Herreweghe.