OPEC akkoord over verhoging olieproductie

De olieministers van Saoedi-Arabië, Venezuela en Mexico zijn het in principe eens over een verhoging van de olieproductie. Maar tijdens hun spoedoverleg in Londen kwamen zij nog niet toe aan concrete plannen. Zij willen nu de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) bij haar vergadering op 27 maart in Wenen concrete voorstellen doen om met meer olieproductie de torenhoge prijs te drukken. Per 1 april loopt het huidige akkoord voor een beperking van de olieproductie af.

Ali Naimi, de olieminister van Saoedi-Arabië, verklaarde gisteren na de ontmoeting met zijn collega's: ,,Wij zien de noodzaak van een toename van de productie. Het tijdstip en de hoeveelheid moeten we nog bepalen.'' Naimi vindt dat olieproducenten binnen en buiten de OPEC moeten samenwerken om de schommelingen in de olieprijs te beperken en de voorraden op peil te houden.

De Mexicaanse minister van Energie Luis Tellez erkent dat de vraag naar olie sterk is gestegen en de voorraden opraken. De bewindsman ging echter niet in op de vraag of Mexico, dat geen lid is van de OPEC, de productie opvoert als het kartel het productieplafond handhaaft.

De drie landen staan aan de basis van de productieafspraken tussen olieproducenten. Deze hebben ervoor gezorgd dat de olieprijs in een jaar ongeveer verdrievoudigd is. Voor het eerst sinds de Golfoorlog kwam de prijs voor een vat Amerikaanse olie de afgelopen weken boven de 30 dollar.

De hoge olieprijs baart veel landen zorgen, doordat de kans op inflatie toeneemt. Vooral de Verenigde Staten, 's werelds grootste olieconsument, oefenen druk uit op de olie-exporterende landen om hun productie op te voeren.De VS verwelkomden gisteren de opmerkingen van de olieministers in Londen.

,,Het is belangrijk dat de belangrijkste olieproducerende landen terug willen keren naar een stabiele olieprijs'', aldus een woordvoerder van het Witte Huis. ,,We kijken uit naar de details.''

De Amerikaanse minister van energie Bill Richardson sprak eerder deze week al zijn vertrouwen uit dat de Opec tot substantiële productieverhogingen zal besluiten als het kartel binnenkort een defnitief productiebesluit neemt. Niettemin sloot Richardson toen niet uit dat de VS strategische olievoorraden op de markt zullen gooien om de prijs te drukken. Vanuit de VS weerklinken steeds furieuzer klachten over vermeende prijsopdrijving. Zo eisten leden van het Congres al stopzetting van Amerikaanse hulp en wapenleveranties aan OPEC-landen.

Eerder deze week werd uit kringen van het Londense OPEC-beraad vernomen dat men het vrijwel eens was over een productieverhoging van 1,2 miljioen vaten per dag per 1 april aanstaande en van nog eens een 0,5 miljoen vaten deze zomer. Maar dat werd later door een officiële OPEC-woordvoerder tegengesproken.

De productiebeperkingen hebben de prijzen opgedreven tot niveaus die sinds de Golfoorlog in 1990 niet meer zijn bereikt. Zo werd gisteren in de VS voor een vat olie 29,98 dollar betaald. Tegelijk zijn de strategische olievoorraden sterk gedaald omdat grote afnemers wachten op betere tijden.