Nederlandse hulp op gang

Drie weken na het begin van de overstromingen in Mozambique komt nu ook de Nederlandse hulpverlening op gang. Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking heeft vandaag vijftig rubberboten naar het rampgebied gestuurd. Daarmee is een bedrag van 450.000 gulden gemoeid. In totaal heeft Herfkens twintig miljoen gulden ter beschikking gesteld. Ook de Nederlandse hulporganisaties leveren bijdragen aan de hulp, die langzaam op gang kwam.

De eerste overstromingen troffen Mozambique begin februari. Diverse hulporganisaties waren daar al aanwezig na de burgeroorlog, en boden de eerste hulp. Tien dagen geleden bleek dat veel meer hulp vereist was, waarna andere organisaties in actie kwamen. Reddingsacties hebben in eerste instantie de hoogste prioriteit. De Nederlandse hulporganisaties leverden daarvoor enkele boten en medisch personeel. Bovendien openden ze het gironummer 800800. Op een eiland in het noorden van het land, door de overstroming ontstaan, bieden het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen medische hulp en onderdak voor duizenden vluchtelingen.

In de omgeving van de hoofdstad Maputo zijn de ontheemden opgevangen in scholen, kerken en tenten. Het Rode Kruis verspreidt waterzuiveringtabletten en antimalariapillen. Eergisteren begon de nationale actie voor Mozambique.