Nederlanders krijgen tot vijf jaar cel

Een Amerikaanse federale rechter in Newark, New Jersey, heeft drie Nederlanders veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van drieënhalf tot vijf jaar wegens drugssmokkel.

,,Uw gedrag is verachtelijk'', aldus rechter Alfred Lechner tegen de drie Nederlanders, die oranje gevangenispakken droegen. ,,Drugs invoeren in dit land is onder wat voor omstandigheden dan ook onaanvaardbaar.''

Het echtpaar Van Z. uit Amsterdam kreeg vijf jaar gevangenis en drie jaar voorwaardelijk. Van der K. uit Rotterdam kreeg drieënhalf jaar gevangenisstraf en ook drie jaar voorwaardelijk.

De drie werden in oktober vorig jaar op het vliegveld van Newark bij New York betrapt op het invoeren van honderdduizenden xtc-pillen. Het echtpaar Van Z. had twee keer zoveel xtc-pillen in hun bagage als Van der K., vandaar hun hogere straf. De Nederlanders hebben alle drie een volledige bekentenis afgelegd.

De vangst met een straatwaarde 5 miljoen dollar, was destijds een van de grootste op een Amerikaans vliegveld. De in totaal 200.000 xtc-pillen werden gevonden bij een routinecontrole, omdat niemand de bagage claimde. De drie Nederlanders waren overgeboekt van hun oorspronkelijke vlucht en arriveerden een vlucht later.

Van der K. ging later naar het vliegveld terug voor zijn bagage en werd toen gearresteerd. De echtelieden Van Z. belden op naar hun luchtvaartmaatschappij en lieten de koffers bezorgen in hun hotel. Enkele FBI-agenten deden zich voor als werknemers van de luchtvaartmaatschappij Northwest en lieten de Van Z.'s hun bagage identificeren, waarna arrestatie volgde.

De advocaten pleitten gisteren in alle drie de gevallen bij de rechter voor clementie. De Nederlanders zijn nooit eerder met justitie in aanraking geweest. Het echtpaar Van Z. verkeerde in de veronderstelling dat de vrouw ongeneeslijk ziek was. Zij besloten aan de smokkel mee te doen, omdat ze hoge ziektekosten voorzagen. ,,Ze waren niet uit op gewin, edelachtbare'', aldus één van de advocaten.

Het echtpaar was 20.000 gulden beloofd. Voor Van der K. werd ook een lagere straf gevraagd, omdat hij direct na zijn aanhouding bekende en nog met de FBI heeft meegewerkt aan de opsporing van zijn contactpersoon in de VS. Rechter Lechner kende echter geen genade en bepaalde een strafmaat die volgens de Amerikaanse wet geldt voor deze misdaden. De boete van 250.000 dollar elk is kwijtgescholden.

Na medisch onderzoek in de Verenigde Staten is gebleken dat mevrouw Van Z., die gisteren jarig was, niet ongeneeslijk ziek is. Het is nog niet duidelijk waarmee haar klachten verband houden. Zij kan dan ook haar volledige straf uitzitten. De drie Nederlanders verblijven nu nog in gevangenissen in de staat New Jersey.