Naar de weekendschool

De kinderen (11,12 en 13 jaar) van de weekendschool hebben één ding gemeen: ze hebben brandende vragen. Over de toekomst, over hun mogelijkheden, over mooie beroepen. Elke zondag kunnen ze al hun vragen kwijt aan volwassenen die in het dagelijks leven een interessant beroep hebben. Artsen, advocaten, sterrenkundigen, vormgevers, wiskundigen, journalisten. Ze gaan dan naar de `Weekendschool' in het ziekenhuis in Amsterdam-Zuidoost, het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Op de weekendschool bootsen de leerlingen een universiteit na. Zo kunnen ze zelf meemaken wat dat nou is, `studeren'. Hun ouders zijn zelf niet naar de universiteit geweest. Veel van hun ouders hebben daardoor ook minder spannend werk: sommigen maken schoon in het AMC of op Schiphol, anderen hebben geen baan. Op de weekendschool leren ze hoe je veel te weten komt over een onderwerp dat je interesseert. Ze hoeven geen goede cijfers te halen op de gewone school om mee te doen aan de weekendschool, ze hoeven er ook niet voor te betalen – als ze maar nieuwsgierig zijn.

De leerlingen van de weekendschool gaan ook op zondag naar school omdat ze zich anders maar vervelen thuis. De meesten wonen in hoge flats dus dan is het moeilijk om buiten te spelen. Hun ouders zijn in verre landen geboren, zoals Suriname, Ghana of Turkije, of anders hun grootouders wel. Hun ouders hebben niet altijd tijd om op zondag met de kinderen te spelen.

De leerlingen zijn er trots op dat ze op de weekendschool zitten, omdat er in Amsterdam-Zuidoost lange wachtlijsten voor bestaan. Alle kinderen van elf jaar zouden er wel heen willen, zo lijkt het. In totaal kunnen elk jaar ongeveer 75 kinderen, in groep zeven op de basisschool, aan de weekendschool beginnen; de `studie' duurt drie jaar.

Bij het vak journalistiek, dat vier zondagen duurt, leren de kinderen wat `nieuws' is, hoe je iemand interviewt en hoe je een verhaal schrijft. Dat leren ze van journalisten, die zelf bij een krant werken. Vervolgens maken de kinderen zelf een krant, die ze vullen met onderwerpen uit hun buurt, school of familie. Dat vinden ze leuk. Journalistiek is het eerste vak dat ze krijgen op de weekendschool omdat je daar vaardigheden leert – zoals luisteren, vragen stellen en samenvatten – die je voor de andere lessen ook goed kunt gebruiken.

In de nieuwskolom op deze Kinderpagina staan berichten uit de krant die leerlingen van de Weekendschool de afgelopen weken maakten.