Mexico blaast zoutwinningsproject af

De Mexicaanse president Zedillo heeft gisteren bekendgemaakt dat de voorgenomen aanleg van een grote zoutwinningsinstallatie in de deelstaat Baja California van de baan is. De bouw van de installatie, de grootste ter wereld, stuitte de afgelopen vijf jaar op heftige protesten van milieuactivisten.

De beslissing is een streep door de rekening van de exploitant van de lokatie, Exportadora de Sal, een joint venture van de Mexicaanse overheid en het Japanse Mitsubishi. Milieugroepen vreesden onder meer voor onhelstelbare schade aan de San Ignacio laguna, één van de vier broedplaatsen ter wereld van de grijze walvis. Ondanks een 1 miljoen dollar kostend rapport van UNESCO, waaruit bleek dat van schade aan de omgeving geen sprake zou zijn, besloot Zedillo de publieke opinie zwaarder te laten wegen dan het economisch belang. (AP)