Mensen eten

Eind vorig jaar verscheen het boek Weet wie je eet van de Vlaamse journalist Marcel Grauls. Wat een leuk en informatief werk is dat! Grauls behandelt de geschiedenis van zestien gerechten die zijn genoemd naar een persoon. Dat is vaker gedaan, maar Grauls heeft het anders aangepakt. Gewoonlijk ligt de nadruk op de taalkundige kant van de zaak: sinds wanneer kennen we het woord, uit welke taal is het geleend, enzovoorts. Grauls gaat juist diep in op het leven van onder anderen Waldorf (van de salade), Carpaccio, Sacher (van de taart), Agnès Sorel (van de soep) en Stroganov (van de boeuf). Grauls is verslaafd aan zijn onderwerp: hij las de volledige memoires van François-René Chateaubriand voor zijn hoofdstuk over de chateaubriand, en raadpleegde talloze knipsels over Félix Kir voor zijn stuk over kir. Op vrijwel iedere menukaart komen namen van mensen voor; dankzij Grauls weet je nu echt wie je eet.