Kuitert 2

In zijn recensie van de rede van mijn geloofsgenoot Willem Jan Otten schrijft H.M. Kuitert dat `het condoomverbod waar de paus niet vanaf wil (...) de dood van miljoenen mensen tot gevolg heeft.' Ik zou willen weten waar hij deze wetenschap vandaan haalt, misschien is het het resultaat van een lang hermeneutisch proces. Voor het geval ik hem in de leer van de rooms-katholieke kerk wegwijs kan maken, het volgende: de paus herinnert ons aan het gebod van de kuisheid, wat impliceert zowel het verbod van geslachtelijk verkeer buiten het huwelijk als het verbod van een onjuist gebruik van de geslachtelijke vermogens binnen het huwelijk, zoals door het gebruik van voorbehoedsmiddelen. De Kerk verbiedt het gebruik bij homoseksuele daden niet, maar die daden zelf. Het gebruik van voorbehoedsmiddelen binnen het huwelijk verandert wel de natuur (en de zedelijkheid) van deze daden, daarom heeft de Kerk iets daarover te zeggen.