Keizerlijk paar Japan eind mei in Nederland

Keizer Akihito en keizerin Michiko van Japan brengen van 23 tot 26 mei een staatsbezoek aan Nederland. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bevestigd.

Het keizerlijk paar maakt een reis van elf dagen door Europa, die 20 mei in Zwitserland begint en na Nederland door Finland en Zweden voert. Akihito, die sinds 1989 keizer is, was in november 1996 in Tokio namens koningin Beatrix uitgenodigd door premier Kok. Pas nadat de Japanse premier Obuchi begin vorige week in Tokio tegenover Kok excuses had uitgesproken voor wat het Japanse bezettingsleger Nederlanders heeft aangedaan in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië kwam de weg vrij voor het staatsbezoek dat past in de viering van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen. Beatrix en kroonprins Willem-Alexander waren in 1991 op staatsbezoek in Japan, destijds zonder dat vooraf om zulke excuses was gevraagd.