Italiaanse campagne tegen xtc-handel

De rechtse Italiaanse partij Nationale Alliantie is een campagne begonnen voor de opschorting van het Nederlandse lidmaatschap van de Schengen-groep, om de handel in xtc en andere verdovende middelen in Europa beter te kunnen bestrijden.

Cristiana Muscardini, Europarlementariër van deze partij, heeft gisteren bij het Europees Parlement een petitie met die strekking ingediend. ,,Wij willen ons niet mengen in het Nederlandse drugsbeleid, wij vragen Nederland niet om zijn wetten te veranderen'' aldus Muscardini vanmorgen via de telefoon. ,,Maar wij willen dat andere landen de gelegenheid hebben om de naleving van hun eigen wetten beter te controleren.''

Zij wijst erop dat door het ontbreken van grenscontroles in landen van de Schengen-groep, producten die in een land legaal zijn of worden getolereerd, zonder problemen kunnen worden ingevoerd in een ander land. ,,Het gaat hier niet om de Europese eenheid, maar om het legitieme verlangen van landen om te zorgen dat zijn eigen wetten worden gehandhaafd.''

De Nationale Alliantie, die is voortgekomen uit de neofascistische partij en in grootte de tweede partij is binnen de rechtse oppositie, heeft in Italië tienduizend handtekeningen opgehaald tegen het `Holland van de drugs'.

In haar algemene verzet tegen verdovende middelen legt Muscardini vooral de nadruk op chemische drugs zoals xtc.