Internationaal

LONDEN

Op de golven van de telecom-sector wist de FTSE-index zich vanmorgen verder te herstellen, en bereikte de index de hoogste stand in 5 weken met een winst van 0,1 procent op 6436 punten. British Telecom steeg met 8 procent op basis van de hoop dat het concern aparte hoogwaardige bedrijfsonderdelen aan de beurs laat noteren. Ook Vodafone kon omhoog, met een procent. British Airways was een van de belangrijkste dalers, met een koersverlies van bijna 2 procent.

FRANKFURT

Het gerucht dat Deutsche Telekom een fusie bespreekt met het Amerikaanse QWest zorgde vanmorgen voor een koersstijging met acht procent voor het aandeel. Daarmee kopieerde Deutsche de enorme koerssprong van British Telecom in Londen en France Telecom gisteren in Parijs. De DAX was 0,4 procent lager op 7915 punten.

PARIJS

Na de onwaarschijnlijk grote koerssprong van ruim 25 procent gisteren, moest France Telecom vanmorgen bijna zes procent terug. Het plan van het concern om aparte onderdelen te laten noteren op de effectenbeurs en zo de waarde ervan zichtbaar te maken, echode wel na op andere Europese beurzen, maar had in Parijs zijn kracht verloren. De CAC-index was 0,1 procent hoger op 6483 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen terrein moeten prijsgeven. Het Nikkei-gemiddelde zakte onder de psychologisch belangrijke grens van 20.000 punten. De slotstand bedroeg 19.927,54, een verlies van 137,57 (0,7 procent).

In Hongkong eindigde de Hang-Sengindex 2,1 procent hoger, in Singapore noteerde de beursgraadmeter een plus van 0,3 procent. De Australische aandelenkoersen stegen gemiddeld 0,2 procent. De Zuid-Koreaanse beursindex bleef onveranderd.

NEW YORK

Het Dow Jones-gemiddelde is gisteravond gesloten met een winst van 0,27 procent en eindigde 26,99 punten hoger op 10164,92 punten. De Nasdaq kon de Dow dit keer niet bijhouden. Aan het eind van de handelsdag eindigde de schermenbeurs met een verlies van 29,55 punten op 4754,53 punten.

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York openden donderdag positief. De Nasdaq die de 5000 punten grens in het vizier heeft, maakte echter een pas op de plaats.

De Nasdaq had wel het meest verhandelde aandeel in haar gelederen. Nieuweling Palm, fabrikant van handcomputers, sloot na een verdere stijging tot 150 dolar uiteindelijk onder de 100 dollar.

Dow-Joneskoploper was AT&T. Het fonds ging met een winst van 13 procent van de vloer.