Iets anders

Cor Boonstra blijft aan het roer bij Philips, ook na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om zijn zelfvertrouwen te onderstrepen kocht Boonstra kort na de publikatie van jaarcijfers vorige maand voor omgerekend vijf miljoen gulden aandelen Philips. Dat is weer eens iets anders dan opties verzilveren.

Boonstra sloeg toe op een koers van 163 euro, een juiste taxatie. De aanhoudende opmars van het aandeel Philips resulteerde deze week in een koers ruim boven 200 euro.

Door schade en schande wordt men wijs. Afgelopen voorjaar verdiende Boonstra zo'n tien miljoen gulden (vier keer zijn bruto jaarsalaris) met de verzilvering van een pakket opties. Boonstra verkocht op dik tachting euro, maar had een jaar later ruim twee keer zo veel kunnen vangen.

Financieel collega Jan Hommen deed het beter, hield al zijn opties vast en was daardoor ondanks zijn lagere salaris de best verdienende Philips bestuurder in 1999. Wie steekt Hommen dit jaar naar de kroon?

De optiepakketten van Van der Poel, Whybrow en Baan zijn met 40.000 stuks bescheiden in vergelijking met die van het duo Hommen-Boonstra. Adri van der Poel verkoopt voorlopig niets, hij raakte vorig jaar in problemen met de verzilvering van een optiepakket kort voor het vertrek van collega Roel Pieper. Jan Baan is ook voorzichtig, hij heeft het beheer van zijn aandelen uitbesteed zodat het tijdstip van zijn transacties niet wordt gemeld. John Whybrow kijkt er anders tegenaan. De man met de portefeuilles licht en e-commerce deed in de weken na de jaarcijfers zijn hele optiepakket van de hand en incaseerde een winst van 7,5 miljoen gulden.

    • Michiel van Nieuwstadt