Hulpstroom Mozambique uitgebreid

De internationale hulp aan het door watersnood getroffen Mozambique is vandaag sterk opgevoerd met de aankomst van goederen, helikopters en militairen uit de Verenigde Staten en Europa.

Meteorologen vrezen dat meer tyfoons vanaf de oceaan de komende dagen de Mozambikaanse kust kunnen treffen.

Met name de VS trekken nu alle registers open om hulp te bieden. Een reusachtig C5 Galaxy transportvliegtuig landde gisteren op de Zuid-Afrikaanse luchtmachtbasis Waterkloof bij Pretoria, met aan boord 45 ton hulpgoederen, bestemd voor de slachtoffers van overstromingen in het noorden van Zuid-Afrika en in Mozambique. De VS zullen in totaal zes van dergelijke vluchten naar de regio uitvoeren, vanaf bases in Europa en Amerika. De VS sturen ook 900 militairen en medici die met eigen helikopters en boten zullen opereren.

Michael Laidler, ambassadeur voor de Europese Unie in Zuid-Afrika, wees gisteren kritiek van de hand dat de EU te laat heeft gereageerd. Laidler zei dat Brussel binnen drie dagen nadat men zich bewust werd van de omvang van de ramp voor bijna twee miljoen gulden aan noodhulp heeft verstrekt, terwijl nog eens voor negen miljoen gulden onderweg is. De Europese Commissie heeft ook alvast ruim veertig miljoen gulden vastgelegd voor wederopbouw na de ramp.

De directe hulpverlening is tot nu toe vooral van het Zuid-Afrikaanse leger gekomen, dat met helikopters tot nu toe 10.000 Mozambikanen van de verdrinkingsdood heeft gered. Naar schatting 100.000 mensen wachten in de overstroomde gebieden nog op redding. Ook enkele van de allerarmste Afrikaanse landen helpen hun `broeders'. Malawi heeft de enige twee legerhelikopters waar het over beschikt ingezet, terwijl Zambia zijn enige transportvliegtuig heeft geleverd.

Meteorologen verwachten dat meer zwaar weer het komende weekeinde de kust van Mozambique zal bereiken. Boven Madagaskar ontwikkelt zich een cycloon, Gloria, waarvan koers en kracht nog niet duidelijk zijn.