Gratis kaartje als lokaas voor Friezen

Het is zijn laatste poging om de Friezen naar een klassiek concert te krijgen. De Amsterdamse concertmanager Rob Groen organiseert morgenavond in de Pelikaankerk in Leeuwarden een gratis concert van hoboïste Pauline Oostenrijk en het Franse kamerorkest Orchestra d'Auvergne. Vorige concerten die hij organiseerde trokken teleurstellende bezoekersaantallen. Een concert van Emmy Verhey vorig jaar in de Pelikaankerk trok ongeveer tachtig toehoorders. Groen: ,,Terwijl er in Amsterdam meer dan duizend mensen op af komen.'' Een uitvoering van het Requiem van Verdi moest worden afgelast, omdat er slechts tien kaartjes waren verkocht. In de Philipszaal in Eindhoven en het Concertgebouw trok dit concert volle zalen. Waarom de Friezen nauwelijks te porren zijn voor een avondje klassieke muziek weet Groen niet. ,,We hadden weinig free publicity, en Friezen bezoeken weinig losse concerten, omdat ze vaak al een abonnement op een serie hebben.'' Inmiddels zijn er ongeveer 35 van de 200 gratis kaarten voor het concert van Oostenrijk afgehaald.

In de Pelikaankerk, bekend om zijn goede akoestiek, is plaats voor 700 mensen. Groen is niet erg optimistisch over het aantal mensen dat morgenavond het concert van Oostenrijk bezoekt. ,,Ik verwacht niet meer dan 200 mensen en als dat zo is, kun je concluderen dat er iets goed mis is.'' Komt zijn voorspelling uit, dan was dit voorlopig het laatste concert dat hij in Friesland organiseerde. ,,Ik heb hele goede series. Ik ben geen filantropische instelling.''