Granic begint eigen partij

Mate Granic, minister van Buitenlandse Zaken van Kroatië ten tijde van wijlen president Tudjman, die na diens dood brak met diens partij, de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ), heeft een eigen politieke partij opgericht. De in januari verslagen presidentskandidaat van de HDZ stichtte gisteren het Kroatisch Democratisch Centrum. Hij noemde de HDZ, die Kroatië tien jaar lang geeft geregeerd ,,een beweging die niet door de internationale gemeenschap wordt erkend, die niet als een democratische partij wordt beschouwd, en die claustrofobisch, anti-Europees en anti-Amerikaans is geworden''. Sinds de dood van Tudjman wordt het partijbeleid gedomineerd door tot onderlinge strijd en het neutraliseren van opponenten'', aldus Granic, die in het parlement rekent op een aantal HDZ-overlopers. (Reuters)