Gianni Romme weer ongenaakbaar

Twee jaar na de Olympische Spelen gooide Gianni Romme vanochtend opnieuw zijn armen omhoog in het M-Wave-stadion in Nagano. Op het ijs waar hij in 1998 met twee olympische gouden medailles het hoogtepunt van zijn carrière kende, reed de Brabander vanochtend onbedreigd naar goud op de vijf kilometer bij de WK afstanden. In zijn kielzog veroverde zijn ploeggenoot Bob de Jong zilver. Het was de enige Nederlandse medaille-oogst op de eerste dag van het evenement, waarop verder bij de vrouwen de 500 en 3000 meter werden afgewerkt.

,,Ik had niet anders verwacht'', zei Romme over het geringe verschil met Bob de Jong, die in een rechtstreekse confrontatie in de laatste rit ruim twee seconden later dan de kampioen over de finish kwam. Romme, die zijn titel prolongeerde, gaf wel toe dat hij in de slotfase van de rit wat gas had teruggenomen, met het oog op de tien kilometer waarmee het driedaagse toernooi zondag wordt afgesloten. De Jong verdedigt in Japan zijn titel op die afstand. Hun coach, Peter Mueller, voorspelde voor de 10.000 meter een ware veldslag tussen de twee mannen uit de commerciële SpaarSelectploeg.

De Jong was blij dat hij Romme weer wat dichter was genaderd. ,,Bij de wereldbekerwedstrijden twee weken geleden in Heerenveen was het verschil met Gianni nog vier seconden, nu twee.'' Romme maakte echter duidelijk dat hij vanochtend niet tot het uiterste was gegaan. ,,Ik moest nog vier rondjes en toen had ik al in de gaten dat we genoeg afstand van de rest hadden genomen. Vanaf dat moment hoefde ik alleen maar op Bob te letten en heb ik op reserve gereden.'' Dus liet hij zijn eigen baanrecord van 6.22,20 intact, het wereldrecord waarmee hij in 1998 naar olympisch goud reed. Daar bleef hij nu met 6.23,31 een seconde boven.

Romme stelde tevreden vast dat hij zowel de eerste vijf kilometer van het seizoen, medio november bij de wereldbekerwedstrijden in Inzell, als de laatste had gewonnen. ,,En zo hoort het ook. Ik heb dit seizoen alles gewonnen en dan moet je het hier nog een keer bewijzen'', sprak de wereldkampioen allround, die volgend jaar graag de Europese titel allround aan zijn erelijst wil toevoegen. ,,Ik denk dat Baselga een leuke baan is om dat te doen'', zei hij vanochtend.

Als gevolg van een zware griep moest Romme als grote favoriet dit jaar de EK allround in Hamar aan zich voorbij laten gaan. Zijn vervanger in Noorwegen heette Sicco Janmaat. Voor deze schaatser uit de kernploeg van Gerard Kemkers was dat het begin van een reeks internationale toernooien. In Nagano leverde Janmaat een fraaie prestatie door als vijfde te eindigen op de vijf kilometer, vlak voor schaatsbelg Bart Veldkamp. Janmaat stelde daarmee een startplaats veilig voor de wereldbekerwedstrijden op de 5.000 meter van volgend seizoen. Janmaat: ,,Ik wilde bij de eerste zes rijden en dat doel heb ik gehaald.'' Volgend jaar hoopt hij het gat met Romme en De Jong weer wat kleiner te maken. ,,Gianni en Bob staan nu nog mijlenver boven me.''

Bij de vrouwen leverde Tonny de Jong de beste Nederlandse prestatie door op de 3.000 meter als vierde te eindigen. Claudia Pechstein werd wereldkampioen, voor haar onttroonde landgenote Gunda Niemann en de Japanse Maki Tabata.

,,Ze is nog maar aan het warmdraaien'', zei haar coach Mueller na afloop over Tonny de Jong, de enige vrouw in zijn SpaarSelectploeg. ,,Zie je nou hoe stom het is geweest van de KNSB om haar niet op de 1.500 meter te laten starten'', zei een getergde Mueller. ,,Voorlopig staat het 3 voor SpaarSelect en 0 voor de KNSB.'' De Amerikaan doelde daarmee op de twee gouden medailles van Romme en De Jong en de vierde plaats van De Jong als beste Nederlandse vrouw. Renate Groenewold en Barbara de Loor eindigden respectievelijk als zesde en achtste.

Op de 500 meter bij de vrouwen speelden zich vreemde taferelen af. Andrea Nuyt won ook tot haar eigen verrassing de eerste van twee 500 meters, maar bij de start van de tweede 500 meter raakte ze door het lange wachten op het startschot uit haar evenwicht. Ze kwam bijna ten val. ,,M'n achterste been gleed weg en dan is 't voorbij. Op de sprint kun je je geen fout permitteren. Heel erg zonde.'' Nuyt verspeelde kostbare tijd en kwam als twaalfde over de finish, waardoor ze in het eindklassement naar de negende plaats zakte. De Duitse wereldkampioene sprint Monique Garbrecht won de 500 meter, voor de Russin Svetlana Zhurova en de Canadese olympisch kampioene Catriona LeMay.

Nederlands kampioene sprint Nuyt verknalde vorige week in Seoul de WK sprint door een val op de eerste 500 meter. Na honderd meter ging ze onderuit toen ze op een blokje stapte. Sinds de Olympische Spelen van 1998 in Nagano was Nuyt op die afstand niet meer gevallen. Deze week was ze gebrand op revanche in het stadion waar ze twee jaar geleden zo ongelukkig haar olympische debuut maakte.

Timmer reed een bijzonder slechte eerste 500 meter en eindigde toen als twaalfde. Op de tweede 500 meter finishte ze als tweede. Vorig jaar was ze bij de WK afstanden nog derde op die afstand, nu tiende. Ze verklaarde haar slechte start op het WK in Nagano door een verstoorde voorbereiding. Gisteren bleek bij een test dat haar bloed niet in orde was. Vandaag werden bij een tweede onderzoek normale waarden geregistreerd. ,,Dit heeft mij misschien een podiumplaats gekost'', klaagde Timmer achteraf.

Voor de Nederlandse sprintster Yvonne Leever was haar eerste WK afstanden een boze droom. Op de eerste 500 meter, de enige afstand die ze op het toernooi in Japan rijdt, werd ze wegens twee valse starts gediskwalificeerd. Bij de tweede 500 meter kwam ze wel goed weg, maar reed ze de langzaamste tijd.

    • Ward op den Brouw