Getronics wil nog meer acquisities

Automatiseerder Getronics wil het tempo waarin het bedrijf nieuwe overnames doet opvoeren. Vorig jaar deed Getronics al een grote acquisitie met de overname van het Amerikaanse Wang. Getronics wil binnen enkele jaren behoren tot de mondiale top drie.

De automatiseerder wil geen namen noemen van potentiële overnamekandidaten, maar ,,we hebben een lijst van bedrijven waarin we geïnteresseerd zijn'', aldus bestuursvoozitter Cees van Luijk. Verder wil Getronics onderdelen die niet behoren tot de hoofdactiviteit van het bedrijf afstoten. Vorig jaar stapte Getronics al uit de geldautomaten.

Vorig jaar nam Getronics het veel grotere Amerikaanse IT-bedrijf bedrijf Wang Global over. Bij de presentatie van de jaarcijfers, vanochtend in Amsterdam, bleek de omzet van Getronics, vooral dankzij die overname, te zijn gegroeid met 134 procent tot 3,7 miljard euro (ruim 8 miljard gulden). Verwachting

De nettowinst van Getronics hield geen gelijke pas met de omzetstijging, omdat de afschrijving van betaalde goodwill (59 milard euro) en hogere financiële lasten (25 miljoen euro) op het resultaat drukte. De nettowinst steeg met 8 procent tot 118 miljoen euro.

De beurs reageerde entousiast. Het aandeel van Getronics steeg vanochtend met 5,56 procent tot 96,75 euro per aandeel.

Van Luijk temperde de verwachtingen voor het komende half jaar. Daarvoor had hij naar eigen zeggen twee redenen. Ten eerste verwacht Getronics na de millenniumovergang, tijdens welke uitstekende zaken werden gedaan, een lichte daling van het aantal opdrachten. ,,We verwachten geen dip, maar gematigde groei'', zei Van Luijk. Daarnaast is Getronics door de overname van Wang meer gevoelig geworden voor seizoensbewegingen. De `piek' van Wang, en dus van Getronics, wordt pas later dit jaar verwacht, aldus de bestuursvoorzitter.

Getronics wil graag een speler van wereldwijd formaat worden. Onlangs lanceerde het bedrijf een omvangrijke publiciteitscampagne met het doel een merknaam te vestigen. Dat is nodig, aldus Van Luijk, om goed personeel aan te kunnen blijven trekken. Getronics kent een personeelsverloop van 15 procent, ongeveer het gemiddelde in deze bedrijfstak. ,,Mensen werken graag voor een bekend bedrijf en praten daarover graag met hun vrienden'', aldus Van Luijk.