Dodelijk saai en volgzaam

,,Ik heb puisten. En andere ongemakken, net zoals andere mensen'', zegt Kate Winslet, beroemd door haar rol in de film Titanic, in een interview in Beau Monde. Het is typisch voor de teneur van dit glamourblad, dat er vooral op uit lijkt de gewone mens achter de ster te onthullen. Geen vuige schandalen, geen onduidelijke foto's genomen vanuit de struiken, maar positieve verhalen over het huiselijk leven van de rich and famous van Hilversum en Hollywood. En dat bleek een gat in de markt toen VNU in 1995 Beau Monde lanceerde: de eerste jaren steeg de oplage spectaculair.

De artikelen over Amerikaanse sterren willen soms nog wel een tikkeltje vilein zijn. Bijvoorbeeld als het gaat over vrouwen die bij de gratie van hun beroemde man succesvol zijn geworden. Telefonisch verkoopster Suzy Amis kreeg na haar affaire met Titanic-regisseur James Cameron – `die haar in een van zijn huizen parkeerde' – allerlei filmrollen aangeboden. En dat terwijl ze het soort actrice is `dat bij meer dan twee zinnen tekst al een autocue nodig heeft'. Dat is leuk om te lezen, net als de passage over Elizabeth Hurley, de vriendin van Hugh Grant: ,,Ze kreeg pas echt de kans te laten zien wat ze kon nadat hij op orale seks met een prosituee was betrapt. Elizabeth was boos, gekwetst, verdrietig en zielig, en liet zich gewillig in deze gemoedstoestanden vastleggen. Sindsdien is ze niet alleen een succesvol model, maar ook een goedbetaalde actrice.''

De Nederlandse sterren worden in Beau Monde echter met alle egards behandeld: er wordt niets gepubliceerd zonder toestemming van de betrokkenen. Dat is heel beschaafd maar ook dodelijk saai. Mary Borsato mag bijvoorbeeld nog eens uitleggen dat ze echt geen vreselijke schoonmoeder is, zoals de `andere bladen' schreven. ,,In werkelijkheid heb ik me nooit met het geluk van Marco en Leontine willen bemoeien. Het enige waarmee ik me bemoei is hun was- en strijkgoed.''

Glossy, ook een maandblad, lijkt sprekend op de Beau Monde. Vorig jaar werd het blad op de markt gezet door VNU-concurrent Audax, in de hoop een graantje mee te pikken van het succes. En dat lijkt te lukken. In het nieuwe nummer van Glossy staat een mager verhaal over het verwachte huwelijk van prins Willem-Alexander met Máxima. De kosten voor het huwelijksfeest worden geschat op minimaal vijf miljoen gulden. Het is aardig om te weten dat voor het huwelijk van Juliana en Bernhard in 1936 nog geld werd ingezameld voor een nationaal geschenk. Heel Soestdijk kon er opnieuw van worden ingericht.

Glossy heeft ook een interview met de 65-jarige Brigitte Bardot, die samen met haar vierde man `als een boerin in Frankrijk' leeft. Het maakt duidelijk hoe ver we in dit blad van de werkelijke wereld verwijderd zijn: slechts zijdelings wordt opgemerkt dat die vierde man de adviseur van de ultrarechtse Franse politcus Le Pen is. Dat ook Bardot zich solidair heeft verklaard met het Front National komt niet eens ter sprake. Maar ach, ze houdt toch zo van dieren.