DE KEUKEN ALS APOTHEEK

Dr. Marvin Sackner van het Mount Sinai Ziekenhuis in New York heeft bevestigd dat het eten van kippensoep helpt bij een verkoudheid. En ook de ui en de knoflook kunnen leed verzachten. In beide zit een prikkelende stof: propaanethylzwaveloxide. Vandaag een paar ouderwetse tips én een soeprecept voor snotneuzen en hoesters. Zuig bij keelpijn op een teen verse knoflook. In plaats van knoflook kan ook een plak citroen worden gebruikt. Goed bij een verstopte neus: rasp een ui en giet er hete melk op. Drink 's morgens en 's avonds een beker uienmelk. Maak een hoestsiroopje door enkele uien te snipperen. Strooi er suiker op en laat het mengsel een nacht rusten. Neem om de 5 uur een theelepel van het onstane vocht. De heilzame werking van de alliumfamilie werd al in 1500 voor Christus in de Papyrus Ebers, een van de oudste Egyptische medische naslagwerken, genoemd. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vertellen dat de oude Egyptenaren soms érg ver gingen in het gebruik van natuurlijke producten. Zo smeerden ze om de haargroei te bevorderen een zalfje op het hoofd dat werd gemaakt van vet van een leeuw, neushoorn, krokodil, kat, slang en geit. Wij houden het bij een medicinale soep die de neusgaten openstoomt. Bereiding: doe de in stukken gesneden kip in circa 1 1/2 liter water. Voeg laurierbladen, soepgroente en zout toe. Laat de soep ten minste 2 uur op een laag vuur in een gesloten pan trekken. Bak intussen de gesnipperde uien en de uitgeperste tenen knoflook zacht en glazig in een beetje olijfolie. Pureer dit mengsel. Schep de stukken kip uit de soep en pureer het vlees dat van de botten is geplukt. Zeef de bouillon. Voeg aan de bouillon de in dunne reepjes gesneden bleekselderij, de uien-knoflookpuree, het fijngemalen kippenvlees en de kerriepasta toe. Roer op het laatste moment de in kleine blokjes gesneden gerookte kip erdoor. Schep de hete soep in kommen. Leg er een schijfje citroen in.