Chinese invasie bij NK tafeltennis

Drie Chinese tafeltennis- sters behoren tot de favorie- ten bij de Nederlandse kam- pioenschappen in Utrecht. ,,Ze zijn een verrijking voor de competitie, maar horen niet thuis op een NK'', meent Gerdie Keen.

De Nederlandse kampioenschappen tafeltennis bij de vrouwen zijn allang niet meer het exclusieve domein van de Nederlandse speelsters. Zij zullen komend weekeinde in Utrecht zelfs genoegen moeten nemen met een bijrol, want de kans is groot dat zes van de acht kwartfinalisten niet uit Nederland afkomstig zijn. Op grond van de anti-discriminatiewet uit 1993 is de tafeltennisbond (NTTB) verplicht buitenlandse deelnemers bij een NK toe te laten, wanneer ze als lid van een Nederlandse vereniging bij de tafeltennisbond staan geregistreerd.

Zo zal Melisa Muller, vorig jaar NK-finaliste, moeten opboksen tegen de Chinese titelverdedigster Dong Li en haar landgenoten Tang Yuang en Li Jiao, de Japanse Masako Nagashima, de Bulgaarse Iliana Dimitrova en de Russische verdedigster Elena Timina. ,,Dit is geen normale nationale titelstrijd, maar een open NK'', concludeert de afscheid nemende Gerdie Keen, die met broer Trinko alleen in het mixed-dubbelspel uitkomt. ,,Ik vind de buitenlandse speelsters een verrijking voor de Nederlandse competitie. Maar alleen tafeltennissters met een Nederlands paspoort zouden op een NK mogen uitkomen. De bond kan een voorbeeld nemen aan Duitsland, waar paal en perk is gesteld aan de deelname van Chinese speelsters aan een nationaal kampioenschap.''

De Nederlandse speelsters mochten echter nog van geluk spreken dat de voor Luxemburg uitkomende Chinese Ni Xia Lian van landskampioen De Treffers'70 de voorkeur geeft aan de NK in haar tweede vaderland. China levert immers al de voornaamste favorieten in sporthal Catharijne in Utrecht.

Verdedigster Dong Li van Heerlen heeft vermoedelijk het meest te vrezen van haar landgenoten Yuang Tang en Li Jiao. Maar vraag de clubs niet hoeveel moeite het ze heeft gekost om hun Chinese paradepaardjes naar Nederland te halen.

DOV-coach Rene de Smet verdwaalde in een juridisch doolhof, toen hij de 27-jarige Li Jiao op legale wijze voor de club uit Heerhugowaard wilde laten spelen. ,,De Nederlandse overheid voert op dit punt een ontmoedigingsbeleid'', ervoer De Smet. ,,Ik heb na vijf maanden vruchteloos overleg met diverse ministeries en de vreemdelingenpolitie serieus overwogen de handdoek in de ring te gooien. Ik was dan ook zeer geëmotioneerd, toen ze uiteindelijk op Schiphol landde. Jiao heeft een machtiging tot voorlopig verblijf gekregen. We proberen nu haar echtgenoot uit China te krijgen, want ze willen zich voorgoed in Nederland vestigen.''

Tafeltennisclub NAK/Den Helder sloot vorige maand als laatste aan bij de nieuwe trend in de eredivisie. De pas 15-jarige Li Jie maakte als vijfde Chinese speelster haar debuut in Nederland zonder ook maar één woord Nederlands of Engels te kunnen spreken. Het leverde beelden op uit het journaal voor doven en slechthorenden. Kopvrouw Timina trachtte Jie met handen en voeten uit te leggen hoe ze moest spelen. Toen Jie niet hoefde te dubbelen met de Russin barstte het Chinese meisje in tranen uit in de veronderstelling dat ze door coach Mels Oosterbeek was gestraft. Door de juiste woorden op te zoeken in een haastig aangerukt Nederlands-Chinees woordenboek werd Jie weer op haar gemak gesteld.

Een Chinese tolk tracht de gebrekkige communicatie bij Den Helder nu in goede banen te leiden. Den Helder haalde Li Jie uit Duitsland, waar ze bij Bundesligaclub Jülich een werkvergunning heeft. Nu zal Jie zes weken in Nederland blijven om haar uit het isolement in Duitsland te verlossen. ,,Wij zouden het niet zo willen doen als Den Helder'', zegt DOV-coach De Smet.

Li Jiao woont bij de coach in huis. ,,Ik beschouw haar als mijn derde dochter'', zegt De Smet. ,,Natuurlijk neem je een enorme gok door zo'n kind in huis te halen. Maar Jiao heeft zowel ons gezin als de club een enorme impuls gegeven.''

Sneller dan verwacht is Jiao geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. ,,Ze is enorm gemotiveerd om zich in Nederland te vestigen en op de Nederlandse taallessen voor allochtonen behoort ze tot de uitblinkers'', vertelt De Smet. ,,Maar uiteraard heeft Jiao een flinke cultuurschok moeten verwerken. We voeren talloze discussies over politiek.'' Om de afstand met haar man te verkleinen, laat Jiao e-mailberichten vanuit het Engels in het Chinees vertalen. In oktober hoopt ze met hem te worden herenigd.

Ook Yuang Tang van Flits uit Zwolle woont bij haar coach in huis. Tang mag op een Duits visum drie maanden in Nederland verblijven, daarna keert ze terug naar China. Coach Karel van der Staaij hoopt de 19-jarige aanvalster voor de club te kunnen behouden. ,,Dankzij haar handhaven we ons niet alleen in de eredivisie, maar trekken we ook veel meer publiek'', zegt Van der Staaij. ,,Daarnaast stimuleert Yuang de ontwikkeling van de jonge Nederlandse speelsters in mijn ploeg. Op de NK kan ze mooi reclame maken voor Flits. Maar ik ben het met Gerdie Keen eens dat ze daar eigenlijk niet thuishoort.''

De Smet en Van der Staaij voorspellen namelijk ,,nul komma nul'' kansen voor de Nederlandse outsiders Muller, Tebbe, Bakker en Noor tegen Dong Li, de klassieke penhouder Li Jiao en de attractieve aanvalster Yuang Tang. Li Jiao zou wel eens de grote verrassing kunnen worden op de NK. ,,Maar ik kan in de kwartfinales zomaar van Nagashima verliezen'', zegt Jiao in verstaanbaar Nederlands. ,,De Nederlandse titel is echt niet op voorhand gereserveerd voor één van de Chinese speelsters.'' Beleefd blijven de tafeltennissters uit China onder alle omstandigheden.

    • Robèrt Misset