Bonden zien heil in overname HBG

De vakbonden verzetten zich niet tegen een mogelijke vijandige overname van bouwconcern HBG door baggeraar Boskalis. De bonden zijn er na gesprekken met beide bedrijven van overtuigd geraakt dat hun samengaan voordelen biedt. Wel willen ze meer zekerheden over de toekomst van de bouwsector binnen Boskalis.

,,Onze voorkeur gaat wel uit naar een normale overname'', zegt bestuurder Peter Bouwels van de bouwbond FNV. ,,Nu staan alleen de belangen van aandeelhouders centraal, terwijl de discussie juist ook over de werknemers zou moeten gaan. Als de bedrijven gaan fuseren, zullen de werknemers samen verder moeten. Boskalis heeft ons verzekerd dat ze plannen voor de lange termijn heeft met de bouwactiviteiten van HBG, maar dat moet ze nog beter verkopen. Nu is het beeld ontstaan dat het Boskalis alleen om de baggeractiviteiten van HBG te doen is.''

Ook Gijs Lokhorst van de bouwbond CNV heeft de indruk dat de besprekingen tussen Boskalis en HBG, die al zijn begonnen in 1998, alleen zijn stukgelopen op het bestuursmodel van een gecombineerde onderneming. ,,Beide bedrijven zien de meerwaarde.'' Wel vindt hij het ,,beangstigend'' dat ,,het hele beursgebeuren van grote invloed is op de toekomst van bedrijven''.

Baggeraar Boskalis maakte vorige week bekend dat het van plan is een bod uit te brengen op het veel grotere bouw- en baggerconcern HBG. Boskalis heeft ongeveer 3.000 werknemers en HBG 23.000. HBG heeft zich tegen het voorgenomen bod verdedigd door uitgifte van goedkope aandelen met stemrecht bij een bevriende stichting, die nu de helft van het aandelenkapitaal bezit.

Het bod van Boskalis wordt dit weekeinde of maandag verwacht. HBG wilde vanochtend niet zeggen of zij nog met Boskalis gaat praten. De overlegtermijn van een week die de SER-fusieregels voorschrijven loopt vandaag af.

Vanmiddag licht Boskalis het eigen personeel en de eigen ondernemingsraad in over de plannen. De vakbonden praten vanmiddag met HBG. In België vindt vandaag overleg plaats over de toekomst van de Belgische baggeraar Deme. Zowel HBG als de Nederlandse investeringsmaatschappij HAL, die ook grootaandeelhouder van Boskalis is, hebben belangstelling voor een overname van Deme.

Boskalis heeft gisteren bij de vakbonden de vrees weggenomen dat het HBG wil opsplitsen en de bouwactiviteiten zou willen doorverkopen. ,,Ze hebben uitgebreide analyses gemaakt van de bouwmarkt in heel Europa'', vertelt Bouwels van de FNV. ,,Met het geld dat er nu verdiend kan worden in de baggerindustrie, plus de synergievoordelen van een fusie, zou de nieuwe combinatie daar een sterke positie kunnen opbouwen. Als de groei in de baggersector dan stagneert, kan het concern verder groeien in de bouw. Maar de discussie gaat over het bestuursmodel. Wie wordt de baas?''