`Bergbeklimmer Vos heeft nooit toppen gehaald'

Bergbeklimmer Bart Vos heeft nooit de toppen bereikt van de Mount Everest (8.848 meter) en de Dhaulagiri (8.167 meter). Dat beweert Mariska Mourik, een voormalig expeditiegenoot van Vos, in het vandaag verschenen boek Een meter Everest. Vos geldt als de eerste Nederlander die de beroemde Himalaya-berg heeft bedwongen. Mourik betwist dat en beroept zich daarbij op Russische collega's.

De twijfels over de beklimming van de Dhaulagiri, in oktober 1996, kwamen onlangs aan het licht. Enkele Russische bergbeklimmers zeggen Vos op diens poging de berg via de oostwand te beklimmen te hebben opgepikt. Op data waarvan Vos beweert dat hij eenzaam aan zijn beklimming bezig was, blijkt de Nederlander in het gezelschap van de Russen te zijn geweest. Foto's van de Russische klimmers waarop Vos staat onderschrijven het verhaal van Mourik.

Vos ontkent de aantijgingen. ,,Ik ben twee dagen met de Russen opgetrokken, maar heb later via een andere route de top beklommen. Later kwam ik ze weer tegen, heb ze een brief meegegeven waarin staat dat ik de top heb bereikt. De datum van de toppoging heb ik toen teruggerekend, daar kan een fout in zijn geslopen.'' Vos realiseert zich dat hij kwetsbaar is voor dit soort aantijgingen. ,,Ik ben een soloklimmer, dan kun je je eigenlijk nooit verdedigen.''