België versnelt hervorming politie

De Belgische gemeentepolitie en lokale rijkswachtbrigades gaan vanaf april in 21 politiezones vergaand samenwerken. De paars-groene regering wil met deze proef de politiehervorming, die een gevolg is van de Dutroux-affaire, versnellen.

De liberale premier Guy Verhofstadt sprak gisteren van ,,een atypische aanpak naar Belgische normen''. Hij onderstreepte dat niet wordt gewacht op de koninklijke besluiten en uitvoeringsbesluiten. De politiehervorming zou pas op 1 januari 2002 starten. Volgens waarnemers heeft de versnelling te maken met de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober. Vooral in Vlaanderen, waar het extreem-rechtse Vlaams Blok in steden als Antwerpen veel aanhang heeft, is veiligheid een belangrijk thema.

De hervorming van politie en ook justitie werd door de vorige rooms-rode regering aangekondigd na de arrestatie in 1996 van kindermoordenaar Marc Dutroux. Toen bleek dat politie en rijkswacht jarenlang langs elkaar heen hadden gewerkt.

Minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne zei gisteren dat de komende periode meer gemeenten zich voor de proef kunnen aanmelden. Volgens Verhofstadt en Duquesne kan de hervorming per 2002 al zijn voltooid. Grote steden, waaronder Antwerpen, Gent, Leuven, Charleroi en Namen, en enkele Brusselse gemeenten doen mee. Onder de deelnemende grote steden is er niet één met een burgemeester van de oppositionele Vlaamse christen-democraten (CVP).

Vanaf half april moet de vergaande samenwerking van gemeentepolitie en lokale rijkswachtbrigades voor het publiek zichtbaar zijn. De twee korpsen moeten in de deelnemende gemeenten dan een `centraal gelegen gemeenschappelijk gebouw' ter beschikking hebben. Ook komt er één uniform en één logo. In het directiecomité zullen de chef van de gemeentepolitie en die van de rijkswacht zitten. Uiteindelijk komt er één chef, maar hiervoor is wetswijziging nodig.

Vakbonden van politie en rijkswacht hebben bezwaar gemaakt tegen de versnelling, omdat personeelsstatuten en arbeidsvoorwaarden nog niet zijn geregeld. Ook zijn er problemen door computersystemen die niet op elkaar aansluiten. Een vakbondswoordvoerder dreigde gisteren met acties rond het Europees voetbalkampioenschap (Euro 2000), deze zomer.