Bel Company biedt Macintosh veel winst

De Bel Company telefoonwinkels en het woonwarenhuis Kwantum waren het afgelopen jaar de grote winstmakers van detailhandelsconcern Macintosh Retail Groep, het moederbedrijf van winkelketens als Superconfex, Dolcis, Manfield en Piet Klerkx en van Internetaanbieder MyWeb.

Dat heeft de Macintosh Retail Groep vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. Bel Company boekte een 74,4 procent hoger resultaat, bij Kwantum was de groei 21,1 procent. Het bedrijfsresultaat van de Macintosh Retail Groep als geheel (met winkels in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland) steeg met 24,6 procent tot 35,4 miljoen euro (77,9 miljoen gulden). De nettowinst kwam uit op 20,8 miljoen euro, een daling van 15 procent ten opzichte van 1998.

De winstdaling is het gevolg van de voorzieningen die Macintosh heeft genomen voor het ombouwen van de Tonton Tapis-winkels in België tot Kwantum-winkels en de kosten die verband houden met de sluiting van de Superconfex-winkels in Frankrijk. Zonder deze buitengewone resultaten steeg de nettowinst met een kwart tot 35,4 miljoen euro.

De omzet steeg ten opzichte van 1998 met 10,1 procent tot 735 miljoen euro. De mobiele telefonie-winkels waren verantwoordelijk voor de hoogste omzetstijging (26,4 procent), gevolgd door de kledingzaken (plus 6,5 procent) en de meubelwinkels (plus 5,1 procent).

Internetdochter MyWeb heeft inmiddels 100.000 abonnees en behoort daarmee tot de vijf grootste gratis Internetaanbieders van Nederland. Macintosh verwacht dat het aantal abonnees dit jaar minstens zal verdubbelen.