Baggerduit

Hoe verkoopt een Belg een baggerbedrijf? Hij wacht tot twee Hollanders alle zuinigheid uit het oog verliezen en tegen elkaar gaan opbieden. De Hollandsche Beton Groep (HBG) begon als eerste met de controlerend aandeelhouder van de Belgische baggerfirma Deme te praten over een overname. En nu heeft ook de investeringsmaatschappij Hal grote belangstelling. Hal is de grootste aandeelhouder van Boskalis, die juist HBG wil overnemen, maar dat wil HBG weer niet, die daarom juist met de Belgen praat om het vege lijf te redden.

Dat zijn de inleidende beschietingen. Wie gaat het winnen? Op het oog heeft de Hal de beste papieren. De investeringsmaatschappij, die voor de helft in handen is van de Rotterdamse redersfamilie Van der Vorm, heeft ervaring met Belgische raiders. In 1994 kocht zij 20 procent van de aandelen van het installatiebedrijf GTI, nadat een poging tot overname door de Belgische onderneming Fabricom was mislukt. GTI had, net als HBG nu, ter zelfbescherming goedkope preferente aandelen geplaatst bij een bevriende stichting. De Belgen verkochten toen het grootste deel van hun aandelen aan de Hal.

Voor advies kan de Hal bovendien terugvallen op twee van de meest ervaren specialisten met vijandige Nederlandse overnames. President-commissaris H. Langman weerstond in 1987 de aanval van uitgever Elsevier op Kluwer, waar hij toendertijd president-commissaris was. En voor de aanval heeft Hal de vermaarde Noorse reder Torstein Hagen, die twee keer tevergeefs probeerde om Nedlloyd te enteren. Twee mislukkingen maken nog geen succes, maar Hal weet in elk geval hoe het niet moet.