Arsenal overklast Spaanse koploper, zege Galatasaray

Na de uitschakeling in de Champions League werkt Arsenal een tree lager in het UEFA-Cuptoernooi aan eerherstel op Europees niveau. De Londense ploeg maakte gisteren op Highbury korte metten met de Spaanse koploper Deportivo la Coruña: 5-1. Marc Overmars en Dennis Bergkamp stonden bij Arsenal in de basis, Roy Makaay was zoals gebruikelijk de spits van Deportivo. De drie Nederlanders haalden het einde van het duel niet.

Het Nederlandse duo van Arsenal leverde in de eerste helft een belangrijke bijdrage aan de treffers van Lee Dixon en Thierry Henry. De laatste kon simpel binnentikken na een demarrage en een voorzet van Overmars. Toch kreeg Arsenal het in het begin van de tweede helft even lastig toen Djalminha uit een strafschop tegenscoorde. Toen deze na een uur uit het veld werd gestuurd liep de Londense ploeg alsnog over de Spanjaarden heen. Henry en invaller Nwankwo Kanu verhoogden de marge tot 4-1.

Kanu maakte indruk. De Nigeriaan was gestraft met een plek op de bank omdat hij naar de zin van trainer Arsène Wenger te laat was teruggekeerd van het toernooi om de Africa Cup. Vanaf het moment dat de lange aanvaller in het veld stond zorgde hij voortdurend voor gevaar. Zijn treffer, waarbij hij zonder een passeerbeweging te maken de doelman liet spartelen op het veld, getuigde van veel balbeheersing.

Bergkamp maakte de vijfde treffer. Hij was net van plan zich te laten vervangen door Ray Parlour toen Kanu even naar de kant moest voor een blessurebehandeling. De tegen Duitsland gepasseerde Oranje-spits besloot zich daarop maar met een vrije trap te belasten. Hij schoot via de muur vanaf een meter of 25 raak en hoeft dus niet mee naar Spanje voor de return.

Galatasaray zette in Dortmund een grote stap richting kwartfinales door Borussia te vernederen: 0-2. De Turkse kampioen speelde dank zij de enthousiaste steun van 30.000 landgenoten bijna een thuiswedstrijd. De ploeg gaf de fans een volksfeest via treffers van spits Hakan Sükür en de Roemeense routinier Gheorghe Hagi.

Juventus won in Turijn slechts met 1-0 van Celta de Vigo. De Joegoslaaf Darko Kovacevic maakte het doelpunt. De `Oude Dame' drong wel hartstochtelijk aan met Edgar Davids als aanjager.

De Italiaanse oproerpolitie voerde vlak voor het begin van de UEFA-bekerwedstrijd tussen AS Roma en Leeds United enkele charges uit om ernstige ongeregeldheden in de buurt van het olympisch stadion te voorkomen. Vier Engelse fans raakten daarbij gewond. Drie herrieschoppers werden 's middags al gearresteerd. Twee anderen werden opgepakt wegens drugsbezit. De wedstrijd eindigde in 0-0.

Jerrel Hasselbaink heeft Atlético Madrid in de race gehouden voor een plaats in de kwartfinales van de strijd om de UEFA Cup. De Nederlandse aanvaller bracht de Madrilenen tweemaal terug van een achterstand tegen het Franse RC Lens: 2-2.