ANGIE STONE

Tot nu toe was de Amerikaanse Angie Stone vooral werkzaam als componiste voor onder anderen soulzanger D'Angelo. Maar op haar debuut-cd Black Diamond zingt ze vooral nummers van anderen. De 12 nummers zijn zo sterk en Angie Stone zingt ze zo goed, dat de nogal vlakke, bleke klank van de begeleidende muziek bijna niet stoort.

Angie Stone is zich zeer bewust van de soultraditie waarin ze zingt. Niet alleen staat op Black Diamond een verdienstelijke versie van Marvin Gaye's `Trouble Man', maar ook in andere nummers duikt de geschiedenis vaak op. Zo is het refrein van `Love Junkie' ontleend aan Curtis Mayfields `Stone Junkie', hoewel de onlangs overleden Mayfield helemaal niet wordt genoemd in de credits. `Visions' begint heel nadrukkelijk met een sample van `Sun Godess' van Earth Wind & Fire en in `Man Loves His Money' duikt plotseling een koortje op dat `money, money, money' op soortgelijke wijze zingt als The O'Jays in het legendarische `For The Love Of Money'.

Maar Angie Stone is meer dan slechts een postmoderne bewerkster van de soulgeschiedenis. Ze heeft alles in zich om zelf een grote soulzangeres te worden. Niet lang na D'Angelo's Voodoo laat Black Diamond horen hoe levend en sprankelend de traditionele soul tegenwoordig is. Black Diamond doet verlangend uitzien naar Stone's optreden in het Amsterdamse Paradiso op 15 maart: live en ontdaan van namaakviolen kan Angie Stone's muziek er alleen maar op vooruit gaan.

Angie Stone: Black Diamond (Arista 07822-19092-2)