Aandeel KPN cirkelt in baan om Damrak

Er lijkt geen einde te komen aan de stijging van het aandeel KPN, dat vanmorgen 7,5 procent toevoegde op een nieuwe recordkoers van 141,85 euro. Op 3 maart 1999 noteerde KPN nog 44,30 euro.

Zonder het KPN-effect zou de AEX-index met bijna een procent zijn gedaald, maar nu resteerde een formele stand voor de index van 672,82 punten, een stijging met 0,23 procent.

KPN profiteerde van twee gebeurtenissen. De eerste is dat er hardnekkige geruchten zijn dat Deutsche Telekom KPN's partner Qwest wil overnemen, waardoor het aandeel van KPN in QWest meer waard is geworden. Bovendien profiteerde KPN van het nieuws gisteren dat France Telecom aparte onderdelen een beursnotering wil geven, om zo de waarde van ondermeer de Internet-dochter zichtbaar te maken. Een soortgelijk scenario voor British Telecom leidde vanmorgen in Londen tot een koersstijging met 8 procent voor dat aandeel, en ook KPN profiteerde daarvan. France Telecom steeg gisteren al met ruim 25 procent, maar moest vanmorgen iets terug.

De andere grote stijger van de AEX-fondsen was Getronics. Dat presenteerde vanmorgen een bescheiden stijging van de nettowinst met 8 procent. Getronics nam vorig jaar Wang over, en benadrukte juist dat los van financieringslasten, afschrijvingen van de betaalde goodwill en belastingen, de zogenaamde earnings before interest, taxes and amortisation (EBITA) met 79 procent gestegen was. Beleggers waren het daar vanmorgen mee eens, concludeerden kennelijk dat overnames gratis zijn, en zorgden voor een koersstijging van Getronics met 3,7 procent tot 95,10 euro. De agressieve overnamestrategie die Getronics vanmorgen ontvouwde droeg daar aan bij. Ook Corus kon flink omhoog, met 3,1 procent, maar dat was tot het lage niveau van 1,64 euro. Twee weken geleden was de koers nog meer dan 2 euro.

Voor de rest voerden dalers de boventoon op het Damrak. ING's overnameplannen in de VS overtuigden nog steeds niet, en het aandeel moest 3 procent terug. Ook de rest van de financiële sector had het zwaar, met koersdalingen van 1,25 procent voor ABN Amro en een schuiver van 2,2 procent voor Aegon - de laagste koers sinds juli vorig jaar. Enkel Fortis kon, met 0,9 procent, wat omhoog.

Een andere geplaagde sector was de uitgeverij. Elsevier verloor 2,7 procent op 10,31 euro en zette zijn dramatische koersval van vorige week voort. Het aandeel is nu in een week tijd meer dan een kwart van zijn waarde kwijtgeraakt. Wolters Kluwer moest 3,8 procent terug op 36,41 euro en VNU daalde 1,9 procent tot 68,20 euro.

De aandeelhouders van World Online konden vanmorgen tevreden vaststellen dat het klimaat voor de beursgang over twee weken gunstig blijft. Het gisteren geintroduceerde e-commerce bedrijfje Tie Holdings, verdubbelde ruim in koers en vandaag kwam er nog 30 procent bij, op 33,80 euro.