Woede overheerst bij tegenstanders

Woede en teleurstelling bij tegenstanders, en uitzinninge vreugde bij aanhangers. Dat was vanochtend de reactie op het besluit van de Britse minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw om de voormalige Chileense dictator Pinochet terug te laten keren naar zijn land.

Activisten voor de rechten van de mens toonden zich vanochtend woedend. Zij noemden de zaak-Pinochet de belangrijkste test van het internationaal recht sinds de berechting van oorlogsmisdadigers na de Tweede Wereldoorlog in Neurenberg.

,,Het is een verschrikkelijke teleurstelling voor de duizenden slachtoffers die Pinochet heeft gemaakt dat hij niet zal worden berecht in Spanje'', zo verklaarde een directeur van Human Rights Watch in New York. ,,Maar het feit zelf dat hij was gearresteerd en dat zijn beroep op immuniteit was verworpen heeft de overlevingskansen van dictators over de hele wereld veranderd.''

De Spaanse rechter Baltasar Garzón, die met zijn uitleveringsverzoek anderhalf jaar geleden de oorzaak was van de arrestatie van Pinochet, zei vandaag onmiddellijk beroep aan te zullen tekenen tegen het Britse besluit. Hij wil de Chileense ex-dictator in Spanje berechten wegens schendingen van de rechten van de mens. Garzóns beroep maakt evenwel weinig kans omdat de Spaanse regering, die ernstig met de zaak in haar maag zit, al eerder heeft laten weten af te zullen zien van beroep op een besluit van de Britse minister Straw (Binnenlandse Zaken). De Spaanse regering herhaalde dit vanochtend. De Spaanse premier José Maria Aznar heeft duidelijk gemaakt dat hij tegenstander is van een Spaans proces tegen Pinochet omdat dit de banden met Chili in gevaar zou kunnen brengen. Intussen heeft de secretaris-generaal van de socialistische partij in Spanje, Joaquin Almunia, het ,,gevoel van straffeloosheid'' betreurd dat volgens hem overblijft na het Britse besluit.

Ook de Belgische regering, die om uitlevering van Pinochet had gevraagd, zei vandaag, bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, niet tegen het besluit van Straw in beroep te zullen gaan. Frankrijk en Zwitserland hadden gelijkluidende verzoeken om uitlevering gedaan.

Aanhangers van Pinochet gingen intussen in de Chileense hoofdstad Santiago de straat op om de terugkeer van de oud-generaal te vieren. Springend en dansend, zwaaiend met vlaggen en afbeeldingen van de vaderfiguur van het Chileense leger, verzamelden zij zich bij het gebouw van de Pinochet Stichting. ,,De nachtmerrie is voorbij'', aldus één van hen.